Sel, 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde büyük bir yıkıma yol açtı. Evlerin ve araçların sürüklendiği selde kaybolanlara ulaşmak için geniş çaplı çalışmalar yürütülüyor. Mahsur kalan vatandaşlar tahliye ediliyor...

Karadeniz’de 11 Ağustos’ta meydana gelen sel felaketinde taşkınların en çok etkilediği merkezlerden Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yürek burkan manzaralar ortaya çıktı. Bozkurt, Azdavay, Pınarbaşı, Küre, İnebolu, Cide ve Abana ilçelerinde  yollar çöktü, köprüler yıkıldı, yüzlerce araç selde sürüklendi.

Sel, 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde büyük bir yıkıma yol açtı. İlçe merkezinden geçen Ezine Çayı’nın taşmasıyla su seviyesi bazı bölgelerde 4 metreye kadar yükseldi. Birçok vatandaş binalarda mahsur kaldı. Ezine Çayı kenarında bulunan 8 katlı Ölçer Apartmanı çöktü. Yanında bulunan iki binada da büyük hasar oluştu.

 

Tahliyeler sürüyor 

İlçe girişindeki akaryakıt istasyonunda afet koordinasyon merkezi kuruldu. Oturdukları binalarda mahsur kalanlar arama-kurtarma ekiplerinin çalışmasıyla tahliye edildi. Havadan helikopterler, karadan botlar ve iş makineleriyle yürütülen çalışmalarla çok sayıda vatandaş tahliye edilerek hastanelere kaldırıldı.

250- 300 ceset iddiası 

Kastamonu Valiliği tarafından sel felaketinin yaşandığı bölgede, "250-300 ceset çıkarıldığı ve kimliklerinin tespit edilemediği" yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını bildirildi.

Valiliğin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Valiliğin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Maalesef bugün bazı şahıslarca, 250-300 ceset toplandığı ve kimliklerinin tespit edilemediği şeklinde, gerçek dışı açıklamalarda bulunulmuştur. İlimizde şu ana kadar hayatını kaybeden 32 vatandaşımız bulunmaktadır. Sel felaketi ile mücadelemizi zaafa uğratmaya dönük, bu açıklamayı kınıyoruz."

Can kaybı 44’e yükseldi 

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 36, Sinop’ta 7 ve Bartın’da 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 9 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Bartın’da yürütülen arama kurtarma çalışmaları neticesinde kaybolan 1 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır." denildi.

 

600 METRE UZAKTA BULUNDU 

Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Akörensöküler köyünde, 4 gün önce selin evini yıkması sonucu sulara kapılarak, kaybolan Arife Ünal’ın cansız bedeni bulundu. Ünal’ın kayaların arasında sıkışmış cesedine, evinin 600 metre uzağında ulaşıldı.

Kayıplar aranıyor 

Birçok can kaybı veren Bozkurt’ta selde kaybolanlara ulaşmak için geniş çaplı çalışma yürütülüyor. Havadan ve karadan çalışma yapan ekipler, diğer yandan evlerinde mahsur kalan kişileri tahliye ediyor. Sel sularına kapılarak sürüklenen araçlar da iş makinelerinin yardımıyla bulundukları yerden kaldırılıyor. Öte yandan, sel felaketinden etkilenen noktalarda Türk Kızılay ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, vatandaşlara gıda yardımında bulunuyor.

Apartmanın enkazında 8 kişi aranıyor

Apartmanın enkazında 8 kişi aranıyor 

Ezine Çayı kenarında bulunan ve dere yatağının taşması sonucu yıkılan 8 katlı Ölçer Apartmanı’nda arama-kurtarma çalışmalarına da devam ediliyor. Yaz tatili için İstanbul’dan memleketleri Bozkurt’a gelen ve binanın 3’üncü katında oturan Şengül Kuş, kızı Senanur Kuş (20) ile ikiz yeğenleri Ayşe ve Kerem Özdoğan (7) kayboldu.

Yıkılan binanın önünde umutla bekleyen Kuş ailesinin yakını  Münevver Gencek, “Sel sırasında telefonla konuştuk. Aile ‘WhatsApp’ grubumuzdan mesajlaştık. Senanur’un bize son mesajı ‘Burası çok kötü, dua edin bize’ oldu.  2 gündür umutlu bir haber bekliyoruz” dedi.

Anneleri aracı çekmeye çıktı 

Aynı binanın enkazında ikizler Ecrin ve İclal Yücel ile babaanneleri Ayşe Remziye, dedeleri Nadir Yücel’in enkaz altında arandığı belirtildi. Komşuları Müzeyyen Özeri, ikizler, Ecrin ve İclal Yücel’in annelerinin bina yıkılmadan önce yapılan uyarı sonrası araçlarını başka bir alana çekmek için evden çıktığını söyledi.

Cesetler kıyıya vurdu 

Sel afetinin en şiddetli yaşandığı  bölgelerden biri olan Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde bir vatandaşın, kıyıya vuran cesetleri çektiği görüntüler tablonun vahimliğini gözler önüne seriyor.  Sel sularına kapılarak hayatını kaybeden vatandaşların Karadeniz kıyılarına vurduğu görüntülendi. Sosyal medyada gündeme gelen videoda görüntüleri çeken bir kadın, gözyaşları içinde bulunduğu yerden en az beş ceset sayabildiğini anlatıyor.

Yardım TIR’ı da yandı

Yardım TIR’ı da yandı 

Sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine jeneratör ve yardım malzemeleri taşıyan tırın seyir halindeyken lastiklerinin tutuşması sonucu meydana gelen yangında tır ve içindeki malzemeler kullanılamaz hale geldi. Polis ekipleri yolda güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri yangını söndürdü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter’dan yaptığı açıklamada “Kastamonu’da 228 kişi selden etkilendi. Hastanelerimizde 12 kişinin tedavisine devam ediliyor. Toplam 215 sağlık personeli görev başında. Sinop Ayancık Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 56 hastanın 38’i Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’ne nakledildi. 18 hasta evlerine nakledildi. Toplam 149 sağlık personeli görev başında” ifadelerini kullandı.

Kastamonu’da, selin sürüklediği odun, toprak ve balçık Karadeniz’e aktı. Bozkurt ile Abana ilçeleri arasında denizin rengi değişti. Deniz yüzeyinde kirlilik oluştu, kıyıda odun parçaları yer aldı.