MUĞLA’nın Milas İlçesi’nde 9 ay önce dünyaya gelen Ayşenur bebek, son çare olan dedesi İlhan Akkuş’tan alınan karaciğerle yaşama tutundu. Yoğun bakımdan çıkan torununu ziyareti sırasında gözyaşlarına hakim olamayan 51 yaşındaki İlhan Akkuş, "Ölsem de organımı vereceğimi söyledim, çok şükür ikimiz de iyiyiz" dedi.
Milas İlçesi’nde şoförlük yapan 23 yaşındaki Halil Akkuş ile ev hanımı eşi 20 yaşındaki Sümeyra Akkuş’un bebekleri Ayşenur, geçen 13 Ocak’ta rahatsızlandıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Yapılan kontrollerde bebeğe karaciğer nakli gerektiği belirlendi. Anne Sümeyra Akkuş 4 aylık hamile, baba Halil Akkuş da şeker hastasıydı. Bunun üzerine son çare olarak yapılan tetkiklerde dede İlhan Akkuş'tan karaciğer nakli yapılabileceği ortaya çıktı.
Geçen hafta cuma günü İzmir Kent Hastanesi'nde Doç. Dr. Murat Kılıç ve Doç. Dr. Murat Zeytunlu tarafından yapılan 6 saatlik operasyonla, minik Ayşenur'a, dedesi İlhan Akkuş’tan alınan karaciğer parçası nakledildi. Toplam 20 kişilik ekibin seferber olduğu başarılı bir ameliyatın ardından dedeyle torunu yoğun bakım ünitesine alındı. Burada, kontrol altında tutulan İlhan Akkuş ameliyattan bir gün sonra, torunu Ayşenur Akkuş ise dört gün sonra servise çıkartıldı.
TORUNUNU ODASINDA ZİYARET ETTİ
Ameliyatın ardından hızla sağlığına kavuşan İlhan Akkuş, aynı serviste farklı bir odada kalan torununu ziyaret etti. Torunu seven Akkuş, zaman zaman mutluluk gözyaşı döktü. Duygu yüklü olduğunu belirten dede Akkuş, “Çok güzel bir duygu, Ayşenur’un hayata tutunması. Ölsem de organımı vereceğimi söyledim, çok şükür ikimiz de iyiyiz, çocuğumuzu kurtardık. Doktorlara teşekkür ediyorum. Akrabalarımız, 'Öleceğiz, yarım kalacağız' diye bağış yapmaktan vazgeçti. Eğer şifası ben olacaksam değil yarısını hepsini bile vermeye razıydım. Bugün benim başıma gelen yarın bir başkasının başına gelebilir. Bizim gibi çaresiz olunca anlarlar. Benim torunum değil bir başkası olsa, gelir doktoru dinlerdim, eğer organım uygun olursa da organımı hiç düşünmeden verirdim. Yaşadığımız mutluluk anlatılmaz, tarif edilmez. Sanki cennet bahçesinde gibiyim. Babaannesi şu an yanımızda değil, bizi gördüğü zaman üzülmesin. Benim sağlığım iyi, ihtiyaçlarımı kendim karşılayabiliyorum” diye konuştu.
O DA YENİDEN DOĞDU
Kızının rahatsızlanmasının ardından işini kaybettiğini, ancak bunu önemsemediğini anlatan baba Halil Akkuş ise duygularını şu sözlerle anlattı:
“Çok büyük bir mutluluk içindeyim, kızımın iyi olduğunu biliyorum artık. Doktorlar kızımın durumunun daha da iyiye gittiğini söylüyor. Hastalığı ilk öğrendiğimde çok karamsardım. Ancak babam karaciğerini kızıma verdikten sonra ben de yeniden doğdum ve şu an cennetteyim. Bir babanın, annenin en büyük temennisi evladının iyi olmasıdır. Ben aç kalsam da gözüme görünmez ama önemli olan çocuğumun iyi olması. Anne ve babaların hakkı elbette ödenmez ama benim babamın hakkı hiç ödenmez. Benim ailem mutluysa dünyanın en zengin insanı benim. Akrabalarıma kırgın değilim, çünkü onların tereddütleri vardı. Babam kendisini bir hafta olmadan topladı. Karaciğeri de kısa sürede yenilenecek. Organ nakline olumlu yönde bakılmalı, yaşadıklarımız Türkiye’ye örnek olmalı.”
Kızının yanından bir an olsun ayrılmayan Sümeyra Akkuş da minik Ayşenur’un sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
'NAKİL YAPILMASAYDI ÖLEBİLİRDİ'
Minik Ayşenur’un hastaneye geldiğinde durumunun kötü olduğunu dile getiren Doç. Dr. Murat Kılıç, "9 aylık olan Ayşenur bebek bize geldiğinde oldukça hastaydı. Akut karaciğer yetmezliği vardı ve günler içinde nakil yapılmasaydı, kaybedebileceğimiz bir durumdaydı. Bu durdumda aileden verici var mı diye baktık, anne 4 aylık hamile, baba da şeker hastası olduğundan verici olarak kabul edilmediler. Bunun üzerine diğer aile fertlerine geçildi. Dede 51 yaşında ama dinç görünümlüydü. Normalde 50 yaş üstünü pek verici olarak kabul etmiyoruz ya da tereddütlü bakıyoruz. Ama testlerde dedenin verici olabileceğini kararlaştırdık ve ameliyat başarılı oldu. Ayşenur şu an serviste, karaciğer fonksiyonları gayet iyi. Bu zor hastalığı şu an için atlattığını düşünüyoruz. Dedede bir aksilik olsa, ameliyat döneminde olurdu ama onu atlattı, önümüzdeki günlerde özel bir sorun beklemiyoruz" dedi. Doç. Dr. Kılıç, Ayşenur bebeğin bundan sonra kontrol altında tutulacağını, vücudunun organı reddetmemesi için de bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanacaklarını söyledi. Doç. Dr. Kılıç, şimdilik nakil karaciğerin Ayşenur'un vücuduna uyum sağlamış olduğunu gördüklerini belirtti.