Tufan HAMARAT- Hakan GÜNGÖRDÜ/SOMA (Manisa), )- MANİSA'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından, Van'dan İzmir'e, İstanbul'dan Antalya'ya tüm Türkiye, kenetlenip, 'bir avuç kömür için bir ömür verenler'in ailelerinin acılarına ortak oldu. Soma Belediye Mezarlığı'ndaki şehitlik, farklı kentlerden gelenlerin ziyaretçilerin akınına uğradı. Maden şehitlerine dua etmek için İzmir'den ailesiyle Soma'ya geldiğini belirten Mehmet Kazcıoğlu, "Faciada yakınımı kaybetmedim, ama acımız büyük. Tarifi olmayan bir duygu bu. İnşallah bundan sonra bir daha böyle bir acı yaşanmaz" dedi.
Türkiye'nin yüreğine kor gibi düşen acı haber geçen 13 Mayıs'ta Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir kömür madeninden geldi. Yangın çıkan madende çalışan 301 kişi hayatını kaybetti, 486 kişi ise sağ kurtuldu. Bir avuc kömür için ömürlerini veren maden işçilerinden 39'u Soma Belediye Mezarlığı'ndaki 5 bin metrekarelik şehitliğe defnedildi. Türkiye'nin birçok noktasında cenazeler toprağa verilmesine rağmen, şehitlik sembolleşti. Kara elmasın peşinde omuz omuza can veren madencilerin yine omuz omuza toprağa verildiği mezarlık, Somalılar'ın acısını paylaşmak isteyenler için anıtsal hale geldi. Kilometrelerce uzaklıktan Soma'ya gelenler, şehit madencilerin kabirlerinin üzerine, mektup, kaşkol ve forma gibi yüreklerinden birer parça bıraktı.
ORTAK ACI
Mezarlığı ziyaret edenler arasında İzmir'den ailesiyle Soma'ya gelen Mehmet Kazcıoğlu da katıldı. Kazcıoğlu, "Faciada yakınımı kaybetmedim, ama acımız büyük. Tarifi olmayan bir duygu bu. İnşallah bundan sonra bir daha böyle bir acı yaşanmaz" dedi. Bursa, İstanbul, İzmir, Van, Hakkari ve diğerlerinin de aralarında bulunduğu birçok ilden Soma'ya gelen yüzlerce kişi felakette hayatını kaybedenlere dua etti, gözyaşı döktü. Van'dan gelen bir grubun, karton üzerine yazdığı, “Van Erciş halkı acılarınızı paylaşıyor" ile "Mardinliler olarak acınızı içimizde yaşıyoruz", "Diyarbakırlılar acınızı paylaşıyor" notları da okuyanları duygulandırdı. Duaların okunduğu şehitlikte şehit madencilerin kabirleri adeta çiçek bahçesine çevrildi.

TH,HG(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)