EMEK ve Dayanışma Platformu'nun, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasının ardından Türkiye genelinde başlattığı iş kazaları ve taşeronluğa karsı imza kampanyasının Kayseri ayağına, faciadan sağ kurtulan madenciler Taner Yıldırım ile Sami Yavuz da destek verdi.
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciasının ardından iş kazalarına ve taşeronlaşma karşı imza kampanyası başlatan Emek ve Dayanışma Platformu üyeleri kampanyayı tamamladı. Cumhuriyet Meydanı’nda konuyla ilgili olarak basın açıklaması yapan platform üyelerine Somalı madenciler Taner Yıldırım ile Sami Yavuz da katılarak destek verdi. Bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı basın açıklamasında konuşan ve maden faciasında sağ kurtulan işçiler arasında yer alan Taner Yıldırım, işçilerin birlik olması gerektiğini belirterek, "İşçilerin birliği ve dirliği için buradayız. Bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyoruz" dedi. Bu sırada kalabalık, 'Taşeron çalışma yasaklansın', 'Taşeron köleliktir, köle olmayacağız', 'İşçiler ölmesin, patron büyümesin', 'Soma işçisi yalnız değildir', 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek' sloganları attı.
TOPLANAN İMZALAR TBMM’YE VE ÇALIŞMA BAKANLIĞINA GÖNDERİLECEK
Emek ve Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını ise metal iş kolunda çalışan işçi Bülent Gülcemal yaptı. Bundan böyle Kayseri İşçi Kurultayı olarak başlattıkları faaliyetlerini artık Emek ve Dayanışma Platformu adı altında sürdüreceklerini belirten Gülcemal, şunları söyledi:
"Kısa bir zaman önce Türkiye tarihin en büyük işçi katliamını yaşadık. Çocuklar babasız kaldı. Analar gözü yaşlı ve eşsiz kaldı. Yıllarca özelleştirmeler cinayettir, ülke kaynaklarını bir avuç haramzadeye peşkeş çekmektir dedik. Bizleri dinlemediler. Taşeronluk ölüm getirir dedik dinlemediler. Ağır işkolu olan yerlerde çalışma süreleri kısaltılsın dedik dinlemediler. İşçiler, emekçiler insanca yaşayacak bir ücret istedikçe bizleri simit zamlarına mahkûm ettiler. Evet bugüne kadar kadarki hemen hemen tüm iktidarlar işçileri dinlemek yerine patronları dinlediler. Bizlere de ölümleri reva gördüler. Ama biz işçiler artık yeter diyoruz. 3-4 yıldır işçi kurultayları düzenliyoruz. İşçiler insanca yaşamalı diyerek mücadelemizi büyütüyoruz. Yaklaşık 33 il ve sanayi merkezinde onbinlerce işçi olarak birleştik. Toplantılar yaptık. Mücadeleci sendikaları örgütlemeye çalıştık, çalışıyoruz. Kayseri’de de olumlu adımlar attık. Binlerce işçi olarak buluştuk. Bazı işyerlerinde sendikalaştık. Şimdi de mücadeleyi daha da büyütelim diye çocuklarımızın öğretmenleriyle, bizleri tedavi etmek için uğraşan sağlıkçılarla birleşiyoruz. Taşeronlaşmaya karşı işçi katliamlarına dur demek için binlerce imza topladık. Çarşamba günü meclise gideceğiz. Tüm ülkeden on binlerce imzayı meclis başkanlığı ve Çalışma Bakanlığı’na ileteceğiz. Taleplerimizi karşılamaları için mücadelemizi büyütmeliyiz. Fabrikalarda işyerlerinde birliğimizi artırmalıyız. Yoksa Soma’lar olur. Sendikaları işçilerin yönettiği şeffaf kurumlar haline getirmeliyiz. Böyle olursa denetim daha iyi olur işçi ölümleri olmaz."
Basın açıklaması sırasında kalabalığa "Soma’dan gelen hakkını alamayan var mı?" diye bağıran bir kişi de polis tarafından alandan uzaklaştırıldı.

FOTOĞRAFLI