Şevket YILMAZ/SOMA (Manisa), () - SOMA Kömür Üreticisi ve Satıcıları Derneği Başkanı Nadirhan Hızlı, olası bir maden faciası ve kazasında ölen madencilerin yakınlarına maddi ve manevi destek sağlamak amacıyla madenciler vakfı kurulmasını istedi. Hızlı, "Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılmalı. Ben bu olaylardan sonra Türk milletinin ne kadar duyarlı olduğuna bir kez daha şahit oldum. Çünkü olayın meydana geldiği günden itibaren devletimiz ve vatandaşlarımız maden mağdurlarına sahip çıktı" dedi.
Dernek binasında açıklama yapan Soma Kömür Üreticisi ve Satıcıları Derneği Başkanı Nadirhan Hızlı, maden faciasında 301 kişiyi kaybetmenin acısıyla yüreklerinin yandığını belirtti. Facianın olduğu günden itibaren devletin varlığının ilçede hissedildiğini belirten Dernek Başkanı Hızlı, "Kazanın yaşandığı ilk günden itibaren Soma şubesi ile birlikte Kızılay ve AFAD canla başla çalıştı. Yetim kalan 432 çocuğumuza devletin kucak açmasına tanık olduk. Yaralar sarılmaya devam ediyor, devletimiz burada. Devamında madenden sağ olarak çıkan kardeşlerimiz için ve Soma'daki diğer madenlerde çalışan kardeşlerimiz için gerekli çalışmaların yapılacağına inancımız tamdır" dedi.
Madencilerin maaşından sendika için kesilen miktarın bir kısmının kurulmasını istediği madenciler vakfına aktarılması gerektiğini söyleyen Hızlı, "Böylelikle sendika kurulacak vakfa tam destek verecek. Bu facia bizlere bir daha gösterdi ki, ülke olarak zor anlarda tek yumruk olmamız ve birlikteliğimizin devam etmesi her kesimi memnun etmiştir. İleride bu tür üzüntülere merhem olacak tedbirlerin başında ivedilikle bir vakıf kurulması düşünceleri bizlerde hasıl olmuştur. En kısa sürede ilçemizde Soma Madenciler Vakfı'nın kurulması gerekmekte. Madenci aileleri ve yakınları, facia ve kaza durumlarında oluşturulacak vakıf tarafından maddi ve manevi desteklenecek. Vakfın ilerisi için de yaşanabilirliği bulunan karanlık günlere ışık olacağı kanısındayız" dedi.
Yaşanan facianın başta kömür üreticileri olmak üzere Soma'nın ekonomisine büyük zarar verdiğini anlatan Hızlı, "Ekonomimizin büyük yıkıma uğramaması için Soma işçisi, işvereni ve esnafı Soma için, Soma'nın geleceği için elbirliği ile çalışılması lazım gelmektedir. Bu facia hakkındaki görüşlerini, sıkıntılarını ve ekonomik öngörülerini devlet büyüklerine anlatan oda yönetim kurulu başkanları ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına bu süreçte şahit olduk olmaktayız. Bu gibi girişimlerde derneğimiz adına gerekli katılım sağlanmakta ve süreç iyi bir şekilde takip edilmektedir. Önümüzdeki günlerde Soma olarak yapılan girişimlerin her kesimi tatmin edecek bir şekilde Soma'mıza geri kazanım olarak döneceği kanısındayız. Bunun yanında Soma'mızda faaliyet gösteren bazı bankaların yapmış oldukları taksit ötelemeleri ilçemizdeki ticari işletmeleri bir nebze olsun rahatlatmıştır. Bu süreçte devletimizin de Soma'da faaliyet gösteren ticari işletmelere KOSGEB aracılığı ile kredi çıkartması bizleri memnun etmiştir. Bu süreçte emeği geçen herkese derneğimiz adına teşekkür ederim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI