MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği facia, üç maden ocağı kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye de ders oldu. Şirket, yeniden açılabilmesi için eksiklikleri tamamladıkları Işıklar ile Ata Bacası ocaklarında çalışacak olan binlerce işçisini, gaz maskesi kullanımından, güvenlik önlemlerine, ilk yardıma, olası kaza ve yangın durumlarında hayatta kalma yöntemlerine kadar her konuda eğitime aldı. İşçilerin 16 saatlik bu eğitimleri aldıktan sonra ise, ocakların açılmasıyla çalışmaya başlayacakları öğrenildi.
Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynes Ocağı'nda meydana gelen yangında 301 madenci hayatını kaybetti. Kazayla ilgili, adli soruşturma kapsamında, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra, kazadan 4 gün sonra ocağa giren bilirkişi heyeti, geçen 17 Temmuz'da ise ikinci kez madende incelemelerde bulundu. Bilirkişi heyeti raporu hazırlamak için çalışmalara başladı.
İŞÇİLER EĞİTİME ALINDI
Bu arada facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait diğer kömür ocakları Işıklar ile Ata Bacası da, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına aykırılıklar bulunduğu gerekçesiyle, müfettişlerce kapatıldı. Her iki maden ocağında, müfettişlerin belirlediği eksiklikler giderilmeye başlandı. Önümüzdeki günlerde, yapılacak olan denetimler sonrasında madenlerin tekrar faaliyete geçip geçmeyeceğine karar verilecek.
Ancak şirket yetkilileri, 301 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan faciadan ders çıkardı. Her iki madende çalışacak olan binlerce işçi için özel eğitim programları hazırladı. Kaç yıllık olduklarına bakılmaksızın tüm işçiler, 16 saatlik eğitime alınmaya başlandı. İşçilere, ocak içi ve dışı iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, elektrik mekanizmaları hakkında bilgi verildi. Ayrıca gaz maskesi kullanımından, güvenlik önlemlerine, ilk yardıma, olası kaza ile yangın durumlarında hayatta kalma yöntemlerine kadar her konuda eğitimden geçirildi. İş ve güvenlik uzmanlarından eğitimlerini alan işçilerin ancak bu kursu tamamladıktan sonra ocakların açılmasıyla çalışmaya başlayacakları öğrenildi.
900 İŞÇİ EĞİTİMDEN GEÇTİ
Eğitim almayan işçilerin ise, açılması durumunda her iki ocağa da sokulmayacakları açıklandı. Şu ana kadar Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan 800 işçinin, Ata Bacası maden ocağında çalışan 100 işçinin eğitimlerinin tamamlandığı öğrenildi.
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkilisi, "Bizler ocakların açılması için, tüm eksiklikleri tamamladık, tamamlamaya da devam edioruz. Artık müfettişlerin incelemesinde ocakların açılmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra işçilerimize, hem 2.5 aydır çalışmamalarından ötürü, hem de yaşanan facia sonrasında bir iş güvenliği hatırlatma kursları düzenledik. Bu işçilerimiz gelip kurslara katıldıktan sonra çalışabilecekler. Kursları tamamlayan arkadaşlar da isterlerse ocaktaki bakım ve onarım çalışmalarına katılabilecekler. İsterlerse de ocakların üretim amaçlı açılış tarihini bekleyebilecekler. Bu işçiler için bir yaptırımımız da olmayacak" dedi.

FOTOĞRAFLI