TTK TAHLİSİYE EKİBİYLE GÖRÜŞTÜLER
Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, maden ocağında yaptıkları incelemenin ardından TTK Merkez Tahlisiye İstasyonu'nu ziyaret etti. TTK İş Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk'den istasyon hakkında bilgi alan komisyon üyeleri, 301 madencinin öldüğü Soma faciasında da görev yapan tahlisiye ekibinin suni ocaktaki eğitimlerini izledi.
Komisyon, daha sonra TTK İş Güvenliği Daire Başkanlığı'nı gezdi. Buradaki salonda Soma'da kurtarma çalışmalarına katılan tahlisiye ekibiyle bir araya gelen komisyona, TTK İş Güvenliği Denetim Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu, Soma'ya ulaşmalarının ardından karşılaştıkları zorlukları anlattı. Sarıalioğlu, şunları söyledi:
"O gün oraya kurtarma çalışmaları için 12 farklı ekip geldi. Bunların başlarında teknik elemanlar var. Bizim arkadaşlarımız bu kişilerin hangi durumda bize yardımcı olacaklarını çok iyi biliyorlar. Çok yardımlarını da gördük. Ancak olay sonrası en büyük sıkıntı aslında ocaktaki kurtarma çalışmaları değil. Sıkıntıları biz üstte yaşıyoruz. Üstteki panik ortamında sıkıntılar var. Biz öyle duygusal ülkeyiz ki cenazenin burnunun dibine giriyoruz. Dışarıdaki güvenliği sağlamak çok zor. Hiç ilgisiz insanlar hemen etrafında oluyor olayların. Biz burada da onu yaşadık. Ocakta çalışmayacak birçok insan ocak ağzı önünde bekliyor. Düzeni sağlamakta sıkıntı çektik. Baca ağzında inanılmaz insanlar var. Tabii hepsi bir şey yapmak istiyor ama yanlış. Biz düzeni ancak akşam kurduk. Bunları ocaktakileri dışarıya çıkarmak için yaptık."
'MASKESİZ OCAĞA İNENLERİ GÖRDÜK'
Kurtarma çalışmalarına katılan işçiler de tek tek Soma'da karşılaştıkları sıkıntıları anlattı. İşçilerden Şendoğan Ak, kurtarma çalışmaları sırasında karbonmonoksit ortamında maskesiz ve solunum cihazsız işçilerin ocağa indiğini gördüklerini söyledi. Ak, şöyle konuştu:
"Milyonda 300 ppm karbonmonoksitin içine girme teşebbüsünde bulundular, maskesiz ve solunum cihazsız. Biz onlara mani olmaya çalıştık. Buradan ötesinin ölüm olduğunu, geçilmemesi gerektiğini söylediğimiz halde girmek isteyenler oldu, girenler de oldu. Bir kaç kişi geri geldi. Hatta orada 2 arkadaşlarının kaldığını, birisinin de İşletme Müdürü Akın Çelik olduğunu söylediler. Biz arkadaşlarla oraya indiğimizde ikisi de artık son anlarını yaşıyorlardı. Hatta ben birisi ayağını oynatınca hayatta olduğunu anladım ve koşarak ağzına maske taktım. Göğsüne baskı yaparak nefes almasını sağladım. Kendine geldi. Sonra Akın beyi de bulduk. Onları da alarak dışarıya çıktığımızda girdiğimiz o kuyu dibinde canlı kalma umudunun bittiğine karar verdik."
Şendoğan Ak, ocaktan çıkarken karbonmonoksit oranının yükseldiğini, bu sırada ocağa maskesiz girmeye çalışan bir itfaiyeciyi de çıkardıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI