Mustafa ÖZDABAK/İSTANBUL,() "LEVENT Soma Nöbet"i isimli bir grup, Soma Holding’e ait olduğu iddia edilen Maslak’taki Spine Tower önünde 13.30’da protesto gösterisi düzenledi.
Ayazağa metro çıkışında bir araya gelen Levent Soma Nöbeti isimli bir grup, Soma’da meydana gelen faciayı, Soma Maden şirketine ait olduğu iddia edilen bina önünde protesto etti. Büyükdere Caddesi üzerinden şirkete ait olduğu iddia edilen bina  önüne doğru “İşçilerin Faili Katil Soma Holding” yazılı pankart açan grup üyeleri sık sık “Her yer Soma, her yer direniş” şeklinde slogan attı. Gruba yoldan geçen araç sürücüleri de korna çalarak destek verdi.
Bina önünde gelen grup üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Çiğdem Çıdamlı
“Artık herkes 'iş kazası' diye bir şey olmadığını, çalışırken hayatını kaybetmenin kader olmadığını eğer 1800’lerde yaşamıyorsak uygun çalışma koşulları sağlandığında ölümün olmayacağını kabul etmek zorundadır. Artık hiçbirimiz şirketlerin maliyet kalemlerini düşürmek adına işçi sağlığı ve iş güvenliği için gereken teçhizat ve koşulları sağlamadan kar hırslarını beslemelerine izin veremeyiz” dedi.

“SOMA HOLDİNG MALİYETİ 23 DOLARA DÜŞÜRMEKLE ÖVÜNÜYORDU”

Soma, için adalet istediklerini söyleyen Çiğdem Çıdamlı şöyle konuştu:

“Soma Holding Türkiye Kömür İşletmeleri’nin 130-140 dolara mal ettiği kömürün maliyetini 23 dolara düşürmekle övünüyordu. İşçi canından, kanından çaldıklarını daha çok kazanmak için inşaata yatırdı. Çünkü inşaat da ucuz işçilikle, taşeronla, güvencesiz çalıştırmayla madencilik kadar karlı, kentlerdeki rantsal dönüşümle hızla yükselen bir sektör. İnşaata yatırım yapacaktı. Çünkü bu binada en ucuz dairenin fiyatı 1.5 milyon dolar olacaktı. Sırf bu rakamlar bile bu katliamın bir kaza değil adaletsizlik olduğunu göstermeye değer.”

Grup açıklama yaptığı sırada çevik kuvvet ekiplerinin bina önüne gelmesi grup tarafından yuhalandı. Soma’da hayatını kaybeden işçiler için bir dakika saygı duruşu yapan eylemciler olaysız dağıldı.
BİNA SOMA HOLDİNG’E AİT DEĞİL DUYURUSU
Öte yandan bina önüne asılan “Kamuoyunun bilgisine: Sayılı-Ortaş- Uzal ve Eyigüngör ailelerinin imzası olan yazıda Maslak Spine Tower’in Soma Holding binası olarak gösterilmektedir. Bu bilgi yanlıştır. Bu bina Sayılı-Ortaş- Uzal ve Eyigüngör ailelerinin mülküdür. Soma Holding iştiraki olan Tilaga İnşaat firmasına inşaatı yaptırılmıştır” yazısı dikkat çekti.
MO (MK) (FOTOĞRAF)