MANİSA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi psikiyatri uzmanları doktorlar Hira Selma Kalkan ve Şahut Duran, Soma'daki maden faciasının ardından tüm ülkenin psikolojik terapiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Yakınlarını kaybeden insanların ve yaralı kurtulan madencilerin öfke, korku, kaygı, depresyon gibi risklerle karşı karşıya kalabileceğini kaydeden Kalkan, güvensiz bir toplum oluşma tehlikesine dikkat çekti.
Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi Koordinatörü, Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Hira Selma Kalkan, yaşanan facianın ardından olay yerine gittiklerini ve ailelere destek vermeye başladıklarını ifade etti. Kalkan, "İlk gittiğimizde risk gruplarını ve olası sonuçları tahmin edip önlemleri almaya çalıştık. Pek çok kurum elamanlarını gönderdi ama koordinasyon yoktu. Kişileri en çok travmatize eden şey bilgisizlik, bilgi verilmemesidir. Olayın kendisi ve olayın mağdurlarıyla ilgili bilgi eksikliği tüm Türkiye için travmatik bir durumdu. Eldeki bilgiyi doğru paylaşmak gerekiyordu. İnsanlar afetin ilk aşamasında kahramanlık gösterirler. Birçok dernekten insanlar gelip ne yapalım diye sordular. Ama insanların ne yapacağını bilmeksizin gürültü halinde alanda olması yarardan çok zarara neden olur" dedi.
'HERKES RİSK ALTINDA'
Olayın ardından çok fazla risk grubu ortaya çıktığını ifade eden Kalkan, insanlarda güven duygusunun sarsıldığını söyledi. Kalkan, "Afetten yaralı kurtulanlarda travma sonrası stres bozukluğu oluşabilir. Kişilik bozuklukları ortaya çıkabilir. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının yasının travmatik yas olmasını bekliyoruz. Çünkü çoklu ölüm ve insan eliyle yapılan bir afet var. Adalet duygusunun sarsılması gibi nedenlerle bu yasın travmatik yasa dönüşeceği görülüyor. Tüm bunları yaşamayan maden işçileri var. Onlarda güvensiz bir ortamda kaygıları, kuşkuları, korkuları olacaktır. Onlar için iş yerlerinin güvenliğinin sağlandığına dair kesin bilgilerin gelmesi gerekiyor. Tüm Türkiye risk grubudur. Çünkü insanlar kendilerini çaresiz hissediyorlar, güven duyguları sarsılıyor. Arama kurtarma, sağlık çalışanları, kolluk güçleri, gazeteciler hepsi risk grubundadır" diye konuştu.
'İNSANLARIN YASINI YAŞAMASINA İZİN VERİN'
İnsanların öfke duyduğunu dile getiren Kalkan, facianın ardından mağdur olan insanların yasını tutmalarına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de konuşulanların Soma'daki mağdur insanları etkilediğini dile getiren Kalkan, şöyle konuştu:
"Travmada öfke çok fazla oluyor. Çünkü öfke acı duymaktan çok daha kolay bir şey. Ama yas öfke ile geçmez. Acılarını çekmeleri gerekiyor. Herkes öfkeli şuanda. Özellikle çocuklara doğru bilgi vermek gerekiyor. Okul çağındaki çocukların başarı oranı düşebilir. Öfke kontrolünü sağlayamayabilir. İnsanların yasını yaşamalarına izin vermemiz gerekiyor. Şuanda Türkiye'de konuşulanlar oradaki insanları çok fazla etkiliyor."
'GÜVENSİZ BİR TOPLUM ORTAYA ÇIKABİLİR'
Yaşanan psikolojik travmanın ardından çeşitli öngörülerde bulunan Kalkan, "Oradaki insanlarda korku, kaygı, kaçınma, güvensizlik ve öfke artması muhtemeldir. Evden çıkamama, madde kullanımının artması gibi problemlerle karşılaşılabilir. Öfke kontrolünden dolayı şiddet olayları artabilir" dedi. İntihar girişimleri ve depresyon vakalarıyla da karşılaşılabileceğini kaydeden Kalkan, olayın ardından kendine, birbirlerine, yöneticilere güvensiz bir toplumun ortaya çıkabileceğini öngördüklerini dile getirdi.
36 EKİP PSİKOLOJİK DESTEK VERECEK
Tüm ülkenin terapiye ihtiyaç duyduğunu söyleyen Türkiye Psikiyatri Derneği ve Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, facianın ardından Soma'daki insanlar için sosyal hizmet uzmanı, psikolog, psikiyatri uzmanından oluşan 36 ekibin İzmir, Balıkesir, Manisa ve Kütahya'da hizmet vereceğini aktardı. Duran, "36 ekip bu ailelere destek olmak için çalışacak. Manisa'da 18 ekip görev yapacak. İzmir Balıkesir ve Kütahya'da da bu ekipler görev yapacak. Hem psikolojik hem de sosyolojik anlamda ailenin durumu tespit edilecek. Travmayı azaltan terapi önlemlerini kullanacağız" dedi.
MADEN ÇALIŞANLARINA RUHSAL MUAYANE ŞART
Olayın ardından madende yeniden çalışmaya başlayan kişilerin korku yaşayabileceğini kaydeden Duran, maden ocaklarında çalışanların fiziksel muayenesinin yanı sıra psikolojik muayenesinin de şart olduğunu söyledi. Duran, "Korku duygusuyla ilgili başvuranlar vardı. Çalışanların büyük kısmı iş ve gelecek kaygısından dolayı travma yaşamasına rağmen yeniden madene inecek. Bunu atlatmak biraz zor olacak. Ama madenlerin çok güvenli olduğuna dair güvence verilmesi gerekiyor. Maden ocağı çalışanların psikolojik olarak muayeneden geçirilip hazır olup olmadıklarına bakmak lazım. Nasıl fiziksel muayene yapılıyorsa psikolojik olarak da muayene yapılıp ondan sonra madene inmesi düşüncesindeyiz. Bununla ilgili çalışmamız olacak" dedi.

NU(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)