Ali ÇEVİKBAŞ/ ISPARTA, () - SOMA'da meydana gelen maden ocağı faciasının öncesi ve sonrası, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğrencilere final sorusu olarak sorulacak. Geleceğin kamu yöneticilerinden 'Bu facianın yaşanmaması için neler yapılmalıydı', 'Eğer siz kamu yöneticisi olsaydınız böyle bir facia sonrası ne yapardınız', 'Soma faciasını nasıl değerlendiriyorsunuz' sorularını yanıtlaması istenecek.
SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Kamu Yönetimi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinde okuyan öğrencilere, 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma'da yaşanan facia final sınav sorusu olarak gelecek. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökdayı, Soma'daki facia sonrasında yapılan yanlışların, denetim ve bürokratik boşluğu ortaya çıkardığını, yaşananları öğrencilere finalde soracağını belirterek, böylece geleceğin kamu yöneticilerinin ileride bu tür olaylara karşı duyarlılık gösterebileceğini dile getirdi.
300 ÖĞRENCİYE SOMA SORUSU
Yrd. Doç. Dr. Gökdayı, şunları söyledi:
"Bu facia birçok sürecin ortaya çıkması neden oldu. Yapılan yanlışları, denetim ve bürokratik boşlukları da ortaya çıkardı. Geleceğin kamu yöneticisi adayları olan öğrencilerimize dönem sonu sınavında 'Siz eğer bir kamu yöneticisi olsaydınız, böyle bir facia yaşansaydı ne yapardınız' gibi sorular sorarak düşüncelerini alacağız. Yaklaşık 300'e yakın öğrencimize ortak soru olarak soracağız. Öğrencilerimiz Soma faciasını nasıl değerlendirdiklerini yazacaklar. Daha sonra bu sorunun kaynağı kendilerince ne olabilir ya da eğer bir kamu yöneticisi olsalardı nasıl bir çözüm önerisi getirirlerdi sorusuna kendi düşüncelerini yazacaklar. Böyle bir final sorusu için öğrencilerimizden güzel tepkiler geldi. Eminim sınav sonucunda ortaya çıkacak cevaplarda da sonuçları göreceğiz. Not kaygısı olmadan, duyarlılıkları ve algıları ile orantılı olarak Soma faciası konusunda duyarlılıklarını ortaya koymuş olacaklar."
SORUMLU DEVLET
Yaşanan facianın aslında bütün sorumluluğunun devlete ait olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökdayı, "Özel bir şirket bile işletiyor olsa izinler, ruhsatlar ve denetim imkanları devlet eliyle yürütülmektedir" dedi.
Soma'da işletilen maden ocağının devlete ait olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gökdayı, "Sadece işletme hakkı verilmiştir. Denetimle ilgili olarak esas sorumlu devlettir. Devlet orada bu sorumluluktan kaçınmıştır. Belki de ilk anda yapılması gerekenler 1 hafta sonra söylenmeye başlamıştır. Meclis'te bu konuyla ilgili ciddi bir değişiklik söz konusu. Yasal düzenlemeye ilişkin yeni taslaklar gelecektir" diye konuştu.
TÜTÜNDEN MADENE
İşçilerin mecburen madende çalıştığını anlatan Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökdayı, şöyle devam etti:
"Soma'da çalışan maden işçilerinin çoğu aslında tütün işiyle uğraşıyordu. Kendi tütünlerini üretiyorlardı. Tütün alanları yasaklanınca onlar da mecburen kaçış yapmak zorunda kaldı. Tabi ki bu süreç içerisinde borçlandılar. Maden ocakları onlar için bir cazibe noktası haline geldi. İnsanlar çaresizlikten dolayı madende çalışmak zorunda bırakıldı" dedi.
'İŞ GÜVENLİĞİ ANLAMINDA SİCİLİ KÖTÜ BİR ÜLKEYİZ'
İş güvenliği anlamında sicili en kötü ülkelerden biri olduğumuzun altına çizen Yrd. Doç. Dr. Gökdayı, "Bu facianın yaşanmaması için neler yapılmalıydı, yönetici olarak neler yapmak gerekirdi? Bir kaymakam, bir belediye başkanı, bir milletvekili olarak herkesin üzerine düşen bir görev vardı. O görevlere biz genel olarak kamu yöneticisi diyoruz. Bizim öğrenci adaylarımız bu konuda neler söylerler bunu ölçmek istiyoruz" diye konuştu.

AÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)