Necati MALDAR/SÖKE (Aydın), () - ORTA ve Güney Afrika’ya gitmek için geçen ağustosta 10 bin kilometrelik zorlu yolculuğa çıkan leyleklerden biri Aydın’ın Söke İlçesi’ne geldi. İlk leyleğin Söke’ye geldiğini Eko Sistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği’ne (EKODOSD) bildiren köylü Hüseyin Tomruk’a 1 çuval un hediye edildi.
Söke’nin ilk leyleği Aşağı Büyük Menderes Deltası’nın ova köylerinden Gölbent Köyü’ne gelip yuvasına konarak eşini beklemeye başladı. İlk leyleğin geldiğini EKODOSD’a bildiren Gölbent Köyü sakini Hüseyin Tomruk’a gelenek gereği, 1 çuval un hediye edildi. Leyleklerin gelmesiyle Gölbent Köyü’nde hareketlilik ve heyecan yaşanmaya başlandığını belirten Hüseyin Tomruk, "Leylekler yumurtalarını bırakır, sonra yavrular çıkar. Çoluk çocuk yavruların büyümesini, annelerinin onları beslemesini izleriz. Ağustos ayı geldiğinde de içimize hüzün çöker. Çünkü onların göç zamanıdır" dedi.
Öte yandan, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bu yıl fazla yağmur yağmadığı için leyleklerin beslendiği sulak alanlarıyla oralarda yaşayan canlıların azaldığına dikkat çekerek, "Sulak alanlarda yaşayan ve leyleklerin en önemli besin kaynaklarından olan kurbağaların popülasyonunu da azaldı. O nedenle bölgeye gelen kurbağa toplayıcıları bu konuya dikkat etmeli" diye konuştu.

NM(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)