Bahri KARATAŞ, İZMİR () -  İZMİR Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri yaptıkları basın açıklamasında, trafik kazalarında yaralanan sahipsiz hayvanların tedavi giderinin çarpan sürücünün trafik sigortasından karşılanmasını istedi.
İzmir Adliyesi Baro Birimi'ndeki toplantıda Baro Yönetim Kurulu üyesi ve Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ümit Görgülü, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılması amacıyla mecliste bir süredir çalışmalar yürütüldüğünü, ancak bu çalışmaların yetersiz ve hayvan hakları anlayışından uzak olduğunu savundu.
Görgülü Meclis Çevre Alt Komisyonu toplantısındaki çalışmalar sırasında, hayvan hakkı savunucuları, meslek odaları, barolar, bakanlıklar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da kanun tasarısı ve kanun teklifleri üzerinde görüş bildirdiğini belirterek şunları söyledi:
"Bu görüşlerle birlikte, baroların hayvan hakları komisyonlarının biraraya gelerek hazırladığı metin, değişiklik önerisi olarak alt komisyona sunuldu. Bu öneriler taslak metninde dikkate alınmış, ancak nihai metinde bu önerilere hiç yer verilmemiştir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu mevcut haliyle son derece dar, insan odaklı, hayvanların yaşama hakkına saygı duymayan, hayvanlara yönelik sessiz kalan, yetersiz bir kanundur. Bu kanundaki bazı maddelerin tamamen çıkartılması, bazı maddelerde önemli ölçüde değişiklik yapılması ve yeni bazı maddelerin eklenemsi gerekmektedir."
Tanım ve adlandırmaların doğru yapılarak öncellikle kanunun isminin 'Hayvan Hakları Kanunu' olarak değiştirilerek, hayvanların duygu ve algıya sahip olan birer canlı varlık olduklarının tanımlanması gerektiğini vurgulayan Görgülü, hayvanları 'mal" olarak tanımlayacak hiçbir maddeye yer verilmemesi, 'süs hayvanları' terimi kullanılmaması gerektiğini dile getirdi.
'HAYVAN HAKLARI BAKANLIĞI KURULSUN'
Görgülü, ayrıca, Hayvan Hakları Bakanlığı'nın kurulması gerekliliğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Sahipsiz Hayvanlar Doğal Parkı tanımı ve buna dair hususlar metinden çıkartılmalı. 5237 sayılı Türk Ceza Yasası'nda düzenleme yapılarak hayvanlara karşı işlenen suçlar bu kapsama alınmalı. Hayvanların yaşam hakkına saldırıda bulunmak, işkence yapmak, hayvanların bedensel sağlığını olumsuz yönde bulunacak fiilde bulunmak, cinsel taciz veya tecavüz de bulunanlara hapis cezaları verilmeli. Kanunun trafik kazaları başlıklı maddesine 'sahipsiz hayvaların tedavi masraları trafik sigortası tarafından karşılanır' ibaresi eklenmesi gerekmektedir. Hayvanat bahçeleri acilen kapatılmalı. Kanun gerçek anlamda hayvan haklarını savunan bir kanun olması konusunda ısrarcı olacağız."

FOTOĞRAFLI