Mehmet Selim YALÇIN- Mehmet Ali DİNLER/ŞIRNAK, MARDİN, () - IRAK'ın Musul kentini ele geçiren IŞİD'in kaçırdıktan 24 gün sonra serbest bıraktığı Türk şoförlerden 4'ü sabaha karşı geldikleri Şırnak’ın Silopi İlçesi'ne bağlı Doruklu Köyü'nde, silah ve havai fişek atışlarıyla karşılandı. Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ndeki evine gelen Mehmet Sait Çobanoğlu, annesi, babası ve eşi tarafından gözyaşları arasında zılgıtlarla karşılandı.
Irak'ın Musul kentinde IŞİD militanlarınca haftalarca alıkonulduktan sonra serbest bırakılan TIR şoförlerinden Ramazan Şimşek oğlu Özgür Şimşek ile Selahattin Karakan, kardeşi Servet Karakan, Şanlıurfa’daki işlemlerinin ardından Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne bağlı Doruklu Köyü'ne sabaha karşı ulaştı. Serbest bırakılan şoförler için köy halkı büyük bir karşılama töreni düzenledi. Köyün girişinde köy halkı sazlı, sözlü, havai fişekli ve sevinç gösterileri ile şoförleri karşıladı. Köylülerde bazıları ise Kalaşnikof tüfeklerle havaya ateş açtı. Sevinç gösterileri ile omuzlarda taşınan şoförler ile kucaklaşmak isteyen yakınları, izdihama neden oldu. İki oğlu serbest bırakılan anne Hizni Karakan, oğllarından Servet Karakan’ı kucaklayarak uzun süre öpüp, kokladı.
Serbest kalan şoförlerden Servet Karakan, ailelerinin ve sevdiklerine kavuşma hayaliyle beklediklerini belirterek, "Ailemize sevdiklerimize ve akrabalarımıza kavuştuk. Allah'tan bunu diliyorduk. Bu da gerçekleşti. Çok mutluyuz" dedi. Selahattin Karakan ise dinlendikten sonra tekrar kamyon şoförlüğüne devam edeceklerini, ancak kaçırıldıkları yere tekrar gitmeyi düşünmediklerini söyledi.
"ALTIN VERSELER TEKRAR GÖNDERMEM"
İki oğluna kavuşmanın sevincini kelimelerle ifade edemediğini aktaran baba Selim Karakan duygularını şöyle dile getirdi:
"Bu gece bizim için en güzel gece. Çocuklarıma kavuştum. İlk günden beri umudumu hiç kaybetmedim. Allah'tan umut kesilmez. Çocuklarımı tekrar şoförlük yapmasına izin vereceğim ama tehlikeli bölgelere göndermem. Bir kere oluyor işte. İlk defa tankerle gitmişlerdi. Ama artık isterse altın getirsinler böyle yerlere göndermem." 
"ŞİRKETİN BORÇLARINDAN DOLAYI ALIKONULDUK"
Şoförlerden Ramazan Şimşek de, 23 gün tutuklu kaldıkları yerde herhangi bir şiddet görmediklerini söyledi. Çalıştıkları şirketin borçları nedeniyle tutulduklarını ifade eden Şimşek şunları anlattı:
"Tutulduğumuz süre zarfında bir sıkıntımız yoktu. Normal bir tutuklu gibiydik. Etrafımızda dolanıyorlardı. Şirketin bazı borçlarından dolayı tutulduğumuzu biliyorduk. Onların alacağına karşılık olarak araçlarımıza el konuldu. Normal bir şekilde serbest bırakıldık. Herhangi bir saldırıya ve kötü muameleye maruz kalmadık. Bir insan suçsuz olduğu için serbest kalma şansı vardır. Biz de buna inandık ve serbest kaldık. Serbest kaldığımız için mutluyuz. Görüyorsunuz geniş bir aşirete sahip olduğumuz için ailemiz ve herkes çok mutlu. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Bizim için bayram oldu. Serbest kalmamıza sebep olan bürokratlara, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." 
KIZILTEPE'DE GÖZYAŞLARI ARASINDA ZILGITLI KARŞILAMA
Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ndeki evine gece yarısı ulaşan 28 yaşındaki Mehmet Sait Çobanoğlu da anne, babası ve eşi tarafından gözyaşları arasında zılgıtlarla karşılandı. Şoför Çobanoğlu’nun araçtan inmesi sırasında bazı aile fertlerinin pompalı tüfekle havaya ateş açtığı görüldü. Şoför Mehmet Sait Çobanoğlu, ailesine kavuşmasının sevincini yaşadığını belirterek şöyle dedi:
"Herhangi bir kötü muameleye maruz kalmadık. Adamlar senin içtiğin su yoksa, sana içeceği suyu verdiyse gerisini siz düşünün. Yemeği, içmeyi kendisi size veriyorsa artık siz düşünün. Paylaşma değildi onların yaptığı. Yemiyer içmiyor bize yediriyor içiriyorlardı. Namazımızı kılıyorduk, oruca bizi zorlamıyorlardı. Sıcaktan dolayı, sıcak olduğu için tutamıyorduk. Müjdeli haberi aldıktan sonra çok sevinmiştik." 
'İŞ VERİLSİN IRAK'A GİTMESİNLER'
Baba Kemal Çobanoğlu da, bütün anne ve babaların evlatlarına kavuştuğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
"Sadece benim oğlum değil, bütün şoförler anasına babasına kavuştu. Bütün ailelerin gözleri aydın olsun. Allahımıza ve devletimize şükürler olsun. Yalnız bundan sonra Irak’a nasıl gidecek? Ona bir iş imkanı verilsin. Başka bir şey istemiyorum. Sayın İçişleri Bakanımıza, Dışişleri Bakanımıza, Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza ve milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Devletten iş imkanı istiyorum, başka bir şey istemiyorum."

FOTOĞRAFLI