Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA'daki toplu ulaşımda iki kadın şoförden biri olan Duygu Üner, var olma savaşı verdiği şoförler aleminde erkek meslektaşlarının tutumu yüzünden 5 kilo verdiğini söyledi.
Duygu Üner, 29 yaşında ve Antalya'daki toplu ulaşım hatlarında 28 kişi koltuk kapasiteli kırmızı otobüslerden birinde şoför olarak çalışıyor. Üner'in motorlu araç sevdası çocuk yaşlarda başladı. Henüz küçük yaşta otomobil kullanmak için babasına ağladığını anlatan Duygu Üner, ehliyet aldıktan sonra turizm sektöründe, ardından toplu ulaşımda minivandan otobüs şoförlüğüne kadar yükseldi. Duygu Üner, yaklaşık 10 aydır Antalya'da halk otobüslerinde şoför olarak çalışıyor.
Acemiliğini Varsak- Fakülte hattında atan Üner, 5 aydır da kentin en çok yolcu taşıyan KC06 numaralı Sarısu- Muratpaşa Belediyesi hattında direksiyon sallıyor.Yolcuların ilgisinden, kendisine gösterdiği özenden son derece memnun olan Üner, var olma savaşı verdiği erkeklerin dünyası şoför aleminde en çok karşı cinsin kendine tutumundan dert yandı.
Kendisini şoför koltuğunda gören kadınların 'Sen Cumhuriyet kadınısın, gururumuzsun' diyerek cesaretlendirdiğini anlatan Duygu Üner, yolculardan gördüğü ilginin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Üner, erkek meslektaşlarının ise kendisini bir türlü kabullenmek istemediğini anlatırken, şikayetini şöyle dile getirdi:
"Benim bu işi layıkıyla yapamadığımı söyleyenleri var. Yapamasam bu kadar zamandır burada olmazdım. Eleştiriler şoförlüğümle ilgili de değil. Hatta süreli çalışıyorum. Belli bir zaman dilimi içinde turun tamamlanması gerekiyor. Genelde yolcuları ite kaka götürmeye çok alışmışlar. Ben yolculara değer verip, onları yıpratmadan daha ağırdan aldığımda zaman olarak gecikiyorum. Şikayetler bundan kaynaklanıyor. Belki, biraz daha iyi niyet, hoşgörü, saygı çerçevesinde olsa çok fazla problem olmayacak ama anlatamıyorum."
Kendisinin de diğer şoförler gibi bir emek ortaya koyduğunu anlatan Üner, "Destek olmak yerine çok fazla sorun çıkartıyorlar. Trafikte bana yol vermesi gerekirken 'Kadın şoför, görelim şoförlüğünü' diyerek yarışmaya başlıyor" dedi.
Antalya'nın kadın otobüs şoförü Üner, erkek meslektaşlarını en çok kendi kullandığı otobüste sarsıntısız yolculuk yapan yolcuların onlara 'Gidin kızdan şoförlük öğrenin' sözlerinin kızdırdığını, bunun da farkında olduğunu söyledi. Zaman zaman yıldığını da dile getiren Üner, "Kolay pes eden bir insan değilim. Pes etmeyi de düşünmüyorum ama şu da bir gerçek bu işte sadece erkelerin tutumu nedeniyle çok kilo, 5 kilo verdim" diye konuştu.

EB(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)