DENİZLİ Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Polat Ferhat Arıkan, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek alınacak önlemlerle ilgili hatırlatma yaptı.
Bilgisizlik ve ihmal yüzünden her yıl yüzlerce insanın baca, kombi ve şohbenler yüzünden karbonmonoksit zehirlenmesi ile karşı karşıya kalarak yaşamını yitirdiğini hatırlatan  Polat Ferhat Arıkan, merkezi sistem ve doğalgaz bacalarının bakımlarının yaptırılması uyarısında bulundu. Arıkan, Denizli’de 5 yılı aşkın süredir doğalgaz kullanıldığını belirterek "Üzücü olaylar yaşanmadan önce vatandaşlarımız mutlaka gaz sızdırması ile ilgili kontrollerini yaptırmalı. Merkezi doğalgaz bacaları ile ilgili ciddi endişeler taşıyoruz. Yetkisiz firmaların standart dışı ürünlerle imal ettiği bacalar olduğu duyumları alıyoruz. Eğer Denizli’de böyle bacalar varsa su buharının asit özelliği nedeniyle erimeler meydana gelmiş olabilir. Bu da merkezi sistem binaların baca deliklerinden ev ve işyerlerine gaz sızması ve zehirlenme anlamına gelir. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizin çeşitli kentlerinde görülen üzücü olayların Denizli’de de yaşanmaması için acilen önlem alınmalı, standart dışı imal edilen bacalar ile ilgili sorumlular tespit edilmeli" dedi.
KÖMÜR KULLANIRKEN KURALLARA DİKKAT
Sobaların tekniğine göre yakılmasını isteyen Arıkan, karbon monoksit gibi zararlı gazların oda içerisine sızarak zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanması gerektiğini kaydeden Arıkan, "Yatmadan önce kesinlikle soba söndürülmelidir. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Unutmamak gerekir ki soba zehirlenmelerinin büyük bölümü lodoslu havalarda olmaktadır. Bacaların çatı mahyasının 50-80 santimetre yüksekte olmasına dikkat edilmeli, bacalar mutlaka temizletilmelidir" diye konuştu.
Sobalarda kullanılan yakıtın önemine de dikkat çeken Arıkan, kömür alırken analiz raporu ve kullanım kılavuzu istemek gerektiğini belirtti. Kömürün soba yada kaloriferde verimli yakımı ile ilgili bilgileri içeren kılavuza ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Arıkan, "İşyeri ve konutlarda ateşçi belgesi olmayan kaloriferci çalıştırılmamalı. Katı yakıtlı kalorifer kazanlarının haftada bir, sıvı yakıtlı kalorifer kazanlarının 15 günde bir bakımları yapılmalıdır" çağrısında bulundu.