ZEYTİNDOSTU Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, piyasada naturel sızma zeytinyağının yok denecek kadar az olduğunu, üreticilerin elinde kaliteli yağ bulunsa da, bu yağın fiyat beklentisi nedeniyle uygunsuz şartlarda stoklandığını söyledi.
Geçen yılki bol üretimde, üretici açısından sıkıntılı bir dönem yaşandığını söyleyen Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, bu yıl 205 binlerden 130 binlere düşeceğin öngörülen zeytinyağı rekoltesinin, güncel fiyatlarla birebir ilişkili olduğunu dile getirdi. Ancak oluşan durumun öngörüleri aştığını ifade eden Tatlı, piyasada kusursuz naturel sızma zeytinyağı bulmakta zorlandıklarını öne sürdü. Stoklarda tutulan sızma zeytinyağlarının kalitesinin bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Tatlı, “Bu yıl özellikle sızma zeytinyağı fiyatlarındaki artış ikiye katlandığına dair açıklamalar yapıldı. Aslına baktığınızda piyasada kusursuz naturel sızma yağ yok denecek kadar az. Üreticinin elinde yağ mevcut. Büyük partiler olmasa da küçük miktarlarda var. Fiyatın yükseleceği beklentisi ile üreticiler olumsuz depolama şartlarında hala ellerinde tutmakta. Bu fiyatın artacağı beklentisini tetiklemektedir. Diğer yandan da Peroksit değerleri üst limite doğru yükselerek kaliteyi tehdit etmektedir. Fiyatların bana göre zirve noktasında olduğunu düşünüyorum. Üreticinin elinden dökme naturel sızma zeytinyağı 6.60-8.50 aralığında işlem görüyor. Şayet üretici elinde tutmaya ısrar ederse ve sektör ihtiyaçları karşılamak üzere bir miktar daha yükseltebilir. Ancak bu mecburi bir yükseklik olur, gerçek bir yükseliş olduğunu düşünmüyorum" dedi.
SURİYE YAĞI KESİLDİ
Geçtiğimiz yıl Suriye'den gelen kaçak zeytinyağının iç piyasada kullanıldığı yönündeki açıklamalara da değinen Tatlı bu yıl böyle bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi. Tatlı, Suriye'den piyasayı etkiyecek düzeyde kaçağın bulunmadığını aynı zamanda bölgede zeytincilik faaliyetlerinin de iç savaştan dolayı sekteye uğradığını gözlemlediklerini kaydetti.
Geçen Eylül ayında ilgili kurumların 130 bin ton civarında öngördüğü zeytinyağı rekoltesinin tahmin edilenden daha düşük gerçekleştiği yönündeki iddiaları, Zeytindostu Derneği olarak doğruladıklarını da sözlerine ekleyen Tatlı, gerçek rakamın birkaç ay sonra ortaya çıkacağını vurguladı.

(FOTOĞRAF)