Hilmi DUYAR-Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, () - BALIKESİR Demokrasi Platformu, Sivas'taki Madımak Oteli'nde aydınların öldürüldüğü olaylarının 21'nci yıl dönümünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada devletin Alevilerden açıkça özür dilemesi, Madımak Oteli'nin müze haline getirilmesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesi istendi.
Balıkesir Demokrasi Platformu'nun (BALDEP) Yeşilli Meydanı'nda saat 17.30'da gerçekleştirdiği anma etkinliğine siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika üyeleri ile temsilcileri katıldı. Sivas'taki olayda ölenler için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ölenlerin isimleri tek tek okundu. Etkinliğe katılanlar ismi okunanlar için 'burada' diye bağırdı. Yaklaşık 200 kişi, 'Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar', 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganları attı.
İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ
BALDEP Dönem Sözcüsü Nazmi Kacar, Sivas olaylarını unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı. Sivas'ta yaşananların devlete karşı bir kalkışma değil, bir insanlık suçu olduğunu söyleyen Kacar, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Gerek hala yakalanamamış olan ve gerekse bu katliamda dahli görülenler, yönetici konumuyla olayda sorumluluğu olanlar adalet karşısına çıkarılmalıdır. Madımak Oteli Müze haline getirilerek bu utanç abidesi bir ibret vesilesi olarak kalmalıdır. Alevi yurttaşlardan devlet açıkça özür dilemelidir. Sadece bir mezhebe yönelik hizmet veren ve içlerinde 2 yatırımcı bakanlık dahil olmak üzere 8 bakanlıktan daha büyük bir bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmelidir" dedi.
GEZİ'Yİ DE UNUTMADILAR
Balıkesir Cemevi Yaptırma Derneği Başkanı Dr. Mehmet Ali Çiçek, "Günümüzde Hızır Paşalar var olduğu sürece Pir Sultanlar da olacaktır. Her biri Pir Sultan olan Ahmet Atakan da, Ethem Sarısülük de, Mehmet Ayvalıtaş da, Abdullah Cömert de, Mustafa Sarı da, Medeni Yıldırım da, Ali İsmail Korkmaz da, Berkin Elvan da, Uğur Kurt da ve Madımak'ta katledilen 37 can da olacaktır. Ve sizler, onlar birer birer hakka yürüdükçe bir kez daha vicdanlarda yok olacaksınız. Madımak'ta ve Gezi sürecinde katledilen canları, acılarını yüreğimizde hissederek bir kez daha anıyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI