Eraydın AYTEKİN- Halife YALÇINKAYA/SİVAS, () - SİVAS'ta 1996 yılındaki çatışmalarda ölen PKK'lıların mezarlıkta gömüldüğü alanın 'Aile mezarlığı' olarak satılmasının ortaya çıkması ardından belediye mezarın altında ceset olmadığını iddia etti. Oraya 2004'de gömülen Abdurrahman Keleş'in oğlu İrfan Keleş, cesetleri çıkaran belediye işçilerinin çalışmaları kendilerine ayrıntılı olarak anlattıklarını belirterek, "Babamın mezarını çökmesin diye kalasla desteklemişler. Altından kadın cesedi çıkarılmış. Şimdi yalanlamaya çalışıyorlar" dedi.
Sivas'ın Divriği İlçesi kırsalında 1996 yılı Ekim ayında güvenlik güçleriyle çatışmaya giren 32 PKK'lı ölü ele geçti. Sivas'a getirilen PKK'lıların cesetleri bir süre yakınlarının alması için morgda bekletildi. Cesetleri alan olmayınca Yukarı Tekke Mezarlığı'nda iki ayrı bölgeye defnedildi. Aradan yıllar geçtikten sonra ölen PKK'lılardan Diyarbakırlı PKK’lı Nurkan Çam'ın kız kardeşi Ayten Öztürk, ablasının Divriği'deki çatışmada öldüğünü belirleyerek mezarının bulunması için savcılığa başvurdu. Soruşturmada, Nurkan Çam'ın 1996 yılında Yukarı Tekke Mezarlığı'na defnedilen örgüt mensupları arasında olduğunu belirledi. Çatışmada ölen teröristlerin gömüldüğü bölümün, mezarlıktaki görevlilerin dikkatsizliği nedeniyle 2004 yılında aile mezarlığı olarak 4 aileye satıldığı ortaya çıktı. Aile Mezarlığı yapılan aynı yere 2004 yılında yaşamını yitiren Abdurrahman Keleş ile Fatma Akgül defnedildi. Mezar nakli işlemi sırasında, PKK'lı mezarlarının 2 metre, sonradan defnedilen Abdurrahman Keleş ve Fatma Akgül'ün mezarlarının da 1.5 metre derinlikte olduğu belirlendi. Cesetler yapılan çalışma ile çıkarıldı. Abdurrahman Keleş ve Fatma Akgül'ün mezarlarının zarar görmemesi için alttaki kemikler yan taraftan girilip kalaslar ile üstteki cenazeler desteklendikten sonra çıkarıldı. Bu gelişmelerden üstü aile mezarlığı olarak satılan kişilerin haberdar edilmediği ifade edildi.
BELEDİYEDEN AÇIKLAMA
PKK'lıların gömülü olduğu alanın aile mezarı olarak satılması haberleri sonrası Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun yaptığı açıklamada PKK'lı ailelerinden gelen talep doğrultusunda çalışma yapıldığını söyledi. Uzun, şöyle dedi:
"Belediyemiz Mezarlık Müdürlüğü devletimizin ilgili kurumlarına da bilgi vermek sureti ile söz konusu mezarları açarak PKK'lıların cesetlerini ailelerine teslim etmiştir. Mezarların açılması esnasında yanda yer alan aile mezarlarına kesinlikle zarar verilmemiştir. Söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi üste mezarların olduğu onların askıya alınmak sureti ile alttan PKK'lı cesetlerin çıkarıldığı doğru değildir. Belediyemiz mezarlık alanında bulunan PKK mezarlarının üzeri 2004 yılında aile mezarlığı olarak tahsil edilmemiş, üzerlerine cenaze defni yapılmamıştır. Haliyle geçtiğimiz günlerde devlet kurumlarının bilgisi dahilinde çıkarılan PKK'lı cesetleri ailelerine teslim edilirken aile mezarlarına zarar verilmemiştir."
"YALAN SÖYLÜYORLAR"
Mezar açılma işleminden haberdar edilmeyen ve aynı yeri 2004 yılında 'Aile mezarı' olarak satın alarak babası Abdurrahman Keleş'i defneden İrfan Keleş, şüphe üzerine mezarı açtırdıklarını, bu sırada da mezarlık görevlileri ile orada çalışmayı yapan belediye işçilerinin tüm çalışmaları kendilerine anlattıklarını söyledi. Belediye işçilerinin aynı yerde 4 aileye tahsis edilen aile mezarlarının bulunduğu alanın altının tamamından PKK'lı kemiklerinin çıkarıldığını, babalarının mezarının altını nasıl kazdıklarını da anlattıklarını belirten Keleş, şöyle dedi:
"Babamızın mezarının altına girilmiş. Yetkililer babamızın mezarının altına girilmediğinden, altının kazılmadığından bahsediyor. Mezarlıkta görevli arkadaşlar gelip mezarı kazmaya başlayınca orada bize herşeyi anlattı. O sıranın boydan boya kazıldığını, babamızın mezarının altına da girildiğini, hatta babamın mezarının altından bir kadın cesedi çıkarıldığını, babamın mezarının yıkılmaması için kalaslarla desteklendiğini ve altından cesedi aldıklarını söylediler. Belediye şimdi babamın mezarına hiç dokunulmadığından bahsetti. İşçiler böyle diyor, yetkililer başka türlü konuşuyor. PKK'lının cesedi çıkarılırken, yakınlarının çektikleri fotoğrafları da gördük. Babamın mezarının altına girmişler. Fotoğraflar ve işçiler başka türlü söylüyor, belediye başka türlü."
Elinde babasını defnettikleri döneme ait fotoğrafların bulunduğunu belirten Keleş, bugün belediyenin boş gibi göstererek PKK'lı cesetlerinin oradan çıkarıldığını söylediği yerin de aile mezarlığı olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Mezarımızın yanındaki o alan da ailelere satılmış ve aileler tarafından demirlerle çevrilmişti. Fotoğraflar bizde. Son gittiğimizde mezarlıkta gördüğümüz alan tuhafımıza gitmişti. Alttan çıkarılan cesetler yeni mezar gibi yan yana oraya gömülmüştü. Bunların aile mezarı olduğunu düşünerek başlarına giderek dua ettim, 'Allah rahmet eylesin' dedim. PKK'lılara ait olduğunu bilmiyordum. O mezarlığı sonra başka yere taşımışlar. Bu mezarların oradan tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Orada bizim gencecik fidanlarımız yatıyor. Aynı mezarlık içinde asker ve polis şehitliğimiz var. O terörist cenazelerinin buraya gömülmesi yanlış. Sadece babamızdan bahsetmiyoruz. Orada bu vatan için şehit olan evlatlarımız da var. Belediyenin olayı yalanlama çabasını şaşkınlıkla karşıladık. Belediyeyi karalama gibi bir düşüncemiz yok. Herşey ortada. Babamızın mezarını açtırdığımızda usul gereği bize bir imam bile göndermediler."
Ailesinin isteği üzerine Abdurrahman Keleş'in mezarını açma çalışmaları sırasında belediye işçilerinin kameralara yansıyan açıklamalarında, 4 aile mezarlığının bulunduğu alanın tümünden ceset çıkarıldığına dikkat çekildi. Abdurrahman Keleş'in mezarını açan işçilerden biri alttaki cesedi çıkarırken, üstteki mezarı çökmemesi için kalaslarla nasıl desteklerini anlattı. Kendilerine aile mezarı olarak satılan yere daha önce PKK'lıların gömüldüğünü öğrenen ve bunun kendilerinden gizlenmesine tepki gösteren Keleş ailesi avukatlar aracılığı ile belediye hakkında maddi manevi tazminat davası açacaklarını söyledi.

EA,HY(EA/İD) (FOTOĞRAFLI)