Eraydın AYTEKİN- Halife YALÇINKAYA/SİVAS, () - SİVAS'ta kentin şebeke suyunun önemli bir bölümünü karşılayan 4 Eylül Barajı'ndaki doluluk oranı, son yılardaki en düşük seviyesine indi. Barajdaki su geçen yıla oranla yaklaşık 10 milyon metreküp azaldı.
Kent merkezi yakınlarında bulunan ve kentin şebeke suyu ihtiyacının önemli bölümünü karşılaşan 5.60 kilometre kare alana sahip 4 Eylül Barajı'nda önceki yıllara oranla su seviyesinde azalma kaydedildi. Bu yıl özellikle kış aylarında kar yağışlarının yetersiz kalmasıyla birlikte barajı besleyen akarsu kaynaklarının azalması doluluk oranına etki yaptı. Mısmılırmak ve irili ufaklı dere yataklarından beslenen 4 Eylül Barajı'nda önceki yılarda 35-36 metre yüksekliklere çıkan su seviyesinin 26 metreye kadar indiği görüldü. Su seviyesindeki yaklaşık 10 metrelik azalma gözle görülür hale geldi. Balık meraklıları ve piknikçilerin de ilgi gösterdiği alanlardan olan 4 Eylül Barajı'nda Devlet Su İşleri 19'uncu Bölge Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl doluluk oranının yüzde 85 düzeyinde olduğu, bu yıl ise aynı dönemde doluluk oranının yüzde 75'e indiği öğrenildi.
Geçen yıl aynı dönemde 73 milyon 500 bin metreküp olarak ölçülen su oranı bu yıl aynı tarihlerde 63 milyon 860 bin metreküp olarak kaydedildi. Yetkililer su seviyesindeki azalmanın yağış yetersizliği ve akarsu kaynaklarının azalmasına bağlı olarak geliştiğini belirterek, şu an için korkulacak bir durum olmadığını belirtti. Kentte hiç yağış olmaması durumunda bile mevcut suyun 2 yıl ihtiyacı karşılaşacak düzeyde olduğu öğrenildi.
4 Eylül Barajı'ndan alınan suyun bir kısmı Sivas Belediyesi'nin arıtma tesislerinden geçirilerek içme ve kullanma suyu olarak şehrin belirli bölümlerine verilirken, bir kısmı ise sadece kullanma suyu olarak değerlendiriliyor.

FOTOĞRAFLI