DİYARBAKIR'da bulunan Kürt sanatçı 58 yaşındaki Şivan Perwer düzenlediği basın toplantısında, 38 yıl önce gençken ülkesinden ayrıldığını, 'yaşlı bir adam' olarak döndüğünü söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Diyarbakır'da açılış ve toplu nikah törenine Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile gelip, İbrahim Tatlıses ile birlikte düet yapan Şivan Perwer, Diyarbakır'da kaldığı Green Park Oteli'nde bugün basın toplantısı düzenledi.
Türkçe ve Kürtçe konuşan Şivan Perwer, 'Irak Kürdistanı' dediği Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye'nin, Diyarbakır'da yan yana getirilip, dostluk ve kardeşliğin sağlandığını, tarihi bir gün yaşandığını söylerken, "Artık kimse savaşmaz" dedi. Devleti, Türkler ve Kürt halklarının birlikte kurduğunu anlatan Perwer, yaşanan olaylardan her iki halkın da zarar gördüğünü belirtti. Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu ifade eden Perwer, şöyle devam etti:
"Türkiye, Türkiye'de yaşayan bütün farklılıklara toplumlara yeterli, güzel bir ülkedir. Kürdistan’ı (Güneydoğu), batısıyla, doğusuyla gerçekten üstün kalitede bir ülkedir. İki kıtayı birleştiren bir ülkedir. Denizleri saran bir ülkedir. Bu ülkenin geçmiş statükodan, geçmiş katmerli zorlamalardan kurtulması, vazgeçmesi için elbette bugün gördüğümüz gibi gerçekten bir yeniliğe ihtiyacımız vardır. İnsan haklarına saygı, farklılıkları kabul etmek, özgürlük ve barışa taraftar olmak ve demokrasiyi temellendirmek için bir yeniliğe ihtiyaç vardır. Bu dün başladı. Bütün toplumlar için bahar havası estirdi. Tarihi bir gün olarak değerlendirildi."
Türkiye'den 38 yıl önce genç bir delikanlı olarak ayrıldığını, 'Yaşlı bir adam' olarak döndüğünü söyleyen Şivan Perwer, "İnsanın bazen ağlamaması mümkün değil. Biz döndük ülkemize tabii yavaş yavaş bıraktığımız bu ülkenin insanları ile adapte olabilmek için biraz zaman lazım bize" dedi. Şivan Perwer, şöyle devam etti:
"Gönül isterdi ki; Diyarbakır sokaklarına çıkayım insanlarla sohbet edeyim, merhabalaşayım, kucaklaşayım. Onlar da beni çok sever. Ben de onları severim. Kürtler'e haksızlık edilmiş ama o kimseye haksızlık etmemiştir. Kürtler, kardeşliği seven bir toplumdur. Türk kardeşlerimiz bize dostluk elini uzatıyorsa gelin değerli Kürt kardeşlerimiz biz bir aileyiz. Dayı, yeğen, amcayız biz hayatın çok alanında çoğu yerde birlikte bin yıllardan beri yaşıyoruz ve halen devam ediyoruz. Düşmanlık olmasın aramızda. Kardeşlik, dostluk eğer insanların yaşama gereği varsa; yaşam, barışla daha çok güzeldir. Barış; yaşamı geliştirir, mükemmelleştirir, yaşamı mükemmel kurdurur. Yani savaş ne yapar harcar, harabe eder, yıkar kimseye yararı olmaz. Onun için şerden, savaştan vazgeçmek en doğrusudur. Ama barışında gerçek yerine ulaşması ve oturması gerekiyor. Biz barış istiyoruz ve bu barış başladıysa bu dönemde bu çağda yeni bir çağ, devir Türkiye'de başlıyor. Daha güzel bir ülke, daha güzel bir yaşam, daha anlayışlı düşünceli güzel bir toplum ortaya çıkacaktır."
"KÜRT DİLİ TANINMALI"
Kürt halkının sahip olduğu değerlerin korunması için de bazı imkanlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Şivan Perwer, Kürtçenin resmen tanınması ve Kürtçe eğitim istedi. Şivan Perwer şunları söyledi:
"Biz her ne kadar Türk okullarında okuduysak dilimizde o Kürtçe şive gitmedi, hep Kürt kaldık. Türkçe konuştuk ama ruhumuz beynimiz düşüncemiz hep Kürt kaldı. Biz Kürtçe ile eğitilirsek daha mükemmel şahsiyetler ortaya çıkarabileceğiz. Bazı kurumların yapımına başlanmıştır. Herkse kendi olanaklarıyla bazı Kürt okullarında çocuklarını eğitmeye çalışıyorlar ama bu yeterli değil. Diyarbakır'da güzel arkadaşlarımızın mükemmel bir hizmeti görülüyor. Mezopotamya Vakfı, Diyarbakır'da bir Kürt Üniversitesi yapımı için uğraşıyorlar. Umarım o konuda onlara destek olunur, bu herkesin vazifesidir."
"KAPILAR BİRGÜN ÖCALAN'A DA AÇILACAK"
Şivan Perwer, halkın barış sürecini sevdiğini, bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan'ın başlattığını ifade ederken, "Sağ olsunlar, gerekiyordu. Herhalde bir gün kapılar sayın Öcalan'a da açılacak. Bu ülkenin evladı, bence en büyük hizmette de bulunur. Onun için sayın Mesut Barzani de bu konuda, bu sürece büyük katkıda bulunmaya çalışıyor. Sayın Barzani biliyorsunuz her zaman 'Barış' demiş, hiç savaş istemeyen bir insandır" dedi.
Çok sevdiği sanatçı dostları Yılmaz Güney ile Ahmet Kaya'nın yurt dışında öldüğünü hatırlatan Perwer, "Hala da milletimiz onlar için ağlıyor. İki büyük değerdi, biri filmle, biri müzikte çok başarılı çalışmalar yapmıştı" diye konuştu.
Şivan Perwer, 'Kürdistan' olarak nitelendirdiği Kuzey Irak ve Türkiye'nin el ele vermesi halinde Ortadoğu’da büyük ve örnek bir ülkeler olacağını belirterek, "Eğer bir gün gelirsem ki, geleceğim, ben organizeli gelmek istiyorum. Ben bir sanatçı olarak büyük bir konserle gelmek istiyorum. Hakkari'den, Edirne'ye, İzmir'e, Trabzon' kadar bizi sevenlerin hizmetine gideceğiz" dedi.
"Hangi Türk sanatçısı bizi severse, onlarla birlikte türkü söylemekten, barışın sesini yükseltmekten memnunluk duyarım" diyen Şivan Perwer, Kürtler nasıl ki Türk türküleri seviyorsa, Türklerin de Kürt türkülerini sevmesini istedi. Şivan Perwer, "Türkiye elden gitmiyor, güzelleşiyor, sosyalleşiyor, demokratlaşıyor. Yani dediğim gibi; Edirne'den, Hakkari'ye kadar, Van'dan, İzmir'e kadar biz bir gün daha organizeli bir şekilde ülkemize gelip bizi seven isteyen Türk sanatçı kardeşlerimizle de birlikte konserler vereceğiz" dedi.
"ÖCALAN'I ZİYARET ETMEK İSTERİM"
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Perwer, "Ne değişti de geldiniz?" sorusuna, "Mesut Barzani devreye girince, Erdoğan'ın da güzel bir niyetini görünce" karşılığını verdi.
Abdullah Öcalan için 'büyük yurtsever' ifadesini kullanan Şivan Perwer, "Candan isterim Öcalan'ı ziyaret etmek ve benim için büyük bir şeref, onur olur" dedi. Perwer, "Sayın Başbakanla da bir vedalaşmamız oldu. Ona başarılar diledim ve çok mükemmel bir sürece başladığını büyük bir hizmet olduğunu, bu konuda onu kutladım. Bu konuda bu güzel değerli çalışmalar için bizim de onun yanında olduğumuzu söyledim" diye konuştu.
Şivan Perwer, vefat eden annesinden söz ederken gözyaşlarını tutamadı, "Anne bir insan için en büyük üstün değerdir. Hatta insanın Allah’ıdır. Allah'tan sonra gelen Allah'tır. Ben her annemden bahsedildiği zaman üzülüyorum. Ağlıyorum. Ben annemi çok seviyordum" dedi.
Sezen Aksu'nun çok değerli bir sanatçı olduğunu söyleyen Perwer, "Türk halkına da büyük sanat vermiş belirtmiştir. Elbette onunla türkü söylemeyi çok isterim. Böyle de olmalıdır, buradan selamlarımı iletiyorum" dedi.
Kendisinin 'barış adamı' olduğunu söyleyen Şivan Perwer, "Kandil'den, Ankara'ya oradan Bağdat'a kadar, Şam'a kadar nasıl gerekirse, eğer bu barış için bir şeyler yapabilirsek her zaman hazırız. İstanbul'u iyi anlayabilmek için Diyarbakır'ı çok iyi anlamak lazım" diye konuştu.