Ümit TÜRK-Timur TARLIĞ/İSTANBUL, () ALEVİ  Bektaşi Federasyonu ve Alevi Kültür Denekleri, Okmeydanı Cemevi avlusunda Uğur Kurt'un boynuna isabet eden kurşunla hayatını kaybetmesini yağmur altında gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto etti.

“Adaletsizliğe ve vicdansızlığa yeter artık! Meydanlara çıkıyoruz" çağrısıyla Şişli Meydanı'nda saat 13.00'de toplanan yaklaşık 2 bin kişi, "Üzüntümüz öfkemizin tohumudur", "Saldırılara, adaletsizliğe, vicdansızlığa artık yeter", "Katliamın faili devlettir, katiller halka hesap verecek" yazılı pankartlar taşıdı. Buradan Taksim istikametine doğru yürüyüşe geçen grup, "Faşizme karşı omuz omuza", “Katil devlet hesap verecek" sloganları attı. Osmanbey Ramada Otel önüne kadar yürüyen topluluk burada polisin barikatıyla karşılaştı. Daha fazla ilerlemesine izin verilmeyen grup burada basın açıklaması yaptı.

“UĞUR KURT CANIMIZIN KATLEDİLMESİ BİLİNÇLİ VE KABUL EDİLEMEZDİR"
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Cemevlerindeki ibadethanelerimiz ve cenaze erkanlarımız bilinçli bir projeyle engellenmeye çalışılmaktadır. Alevilerin yoğun yaşadığı yerleşim yerlerine yönelik polis şiddeti artırılmakta, Aleviler için yaşam zorlaştırılmaktadır. Kentsel dönüşüm adı altında insanlar yerlerinden, yurtlarından çıkarılmak istenmektedir. Bu adaletsizliğe 'Yeter artık' diyoruz. Okmeydanı Cemevi'nde cenaze erkanı hazırlıkları sırasında Uğur Kurt canımızın katledilmesi bilinçli ve kabul edilemezdir. Gezi süreciyle başlayan toplumsal karşı duruş bu adaletsizliğe karşı ortak bir haykırıştır. Gezi sürecinde kaybettiğimiz canların tümünün Alevi olması tesadüf olamaz. Bu katliamların ardında sistemin ve devletin olduğunu biliyoruz. Katledilen canlarımızın failleri bulunmalı ve yargı önüne çıkartılmalıdır. İbadethanemiz olan Cemevlerimize ve canlarımıza yapılan bu saldırıların failleri Aleviler tarafından bilinmektedir. Aleviler bu oyunların farkındadır. Uyarıyoruz, Aleviler bu ülkenin barışı ve huzuru için vardır. Aleviler eşit yurttaşlık istemektedir. Aleviler ortak vatanda kardeşçe barış içersinde birarada yaşama koşullarının geliştirilmesini istemektedir. Mevcut iktidar cinayet işliyor, bölücülük yapıyor, ayrımcılık yapıyor, çatışma istiyor. Hükümet bu tavrını birinci elden başbakanın ağzından söylüyor, 'Polisler nasıl tahammül ediyor, bu denli sabırla davranabiliyor şaşırdım' diyor. Bu söylem aslında eli silahlı polislere ateş emridir. ' Ölen ölmüş geçmiştir' söylemiyle 'Unutun' demek istiyor. İktidarı uyarıyoruz elinizi Alevilerin üzerinden çekin. Alevilerin örgütlü gücü, AKP sisteminin, tüm karanlık çabalarını durduracak güçtedir."

“NURİ BİLGE CEYLANI SELAMLIYORUZ"
Demir, Altın Palmiye ödülünü kazanan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın konuşmasına dikkat çekerek, “Adaletsizliğe ve vicdansızlığa karşı 'Yeter artık' diyen sesler yükselmeye başladı. Bu ses dün Almanya'nın Köln kentinde yükseldi. Yüzbinler başbakana 'Sen demokrat değilsin' diye haykırdı. Bir başka ses Fransa'nın Cannes şehrinde yükseldi. O tek kişiydi. Ama milyonların, bizlerin yüreğine su serpti. Cannes'teki en büyük ödülü Gezi direnişi sürecinde öldürülen gençlere ve Soma'da yitirdiğimiz canlara adayan yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı selamlıyoruz" dedi.

ÜT (MK) (FOTOĞRAF)