Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - ŞIRNAK'ın Güçlükonak İlçesi'nde Küpeli Dağı eteklerinde 8 yıl önce Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından güvenlik amaçlı yapılan ve geçen yıl boşaltılan kule, öğrencilere 'Güçlükonak Bilim Kültür ve Uzay Evi' oldu. Güçlükonak Kaymakamı Halit Benek, daha önce güvenlik amacıyla yapılmış olan kulenin kütüphane, internet ve teleskop merkezine dönüştürdüklerini söyledi.
Güçlükonak İlçesi'nin Küpeli Dağı eteklerinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 8 yıl önce güvenlik amaçlı olarak inşa edilen 11 metre yüksekliğinde 3 kat ve 70 metrekarelik kule, geçen yıl boşaltıldı. Kulenin hemen yanında geçen yılı Güçlükonak Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu açıldı. Kule, Sosyal Destek Projesi (SODES) projesi kapsamında 101 bin liralık maddi destek ile bilim, kültür ve uzay evine dönüştürüldü. Askerlerin 2013 Eylül ayında boşalttığı kule, artık internet kafe, kütüphane ve teleskop merkezi olarak kullanılmaya başlandı.
Güçlükonak Bilim Kültür ve Uzay Evi'ni ziyaret eden Güçlükonak Kaymakamı Halit Benek, daha önce güvenlik amacıyla yapılmış olan kulenin kütüphane, internet ve teleskop merkezi şekline dönüştürdüklerini söyledi. Kaymakam Benek, çözüm sürecinin meyvelerini yavaş hem devlet, hem vatandaş ve hem Milli Eğitim olarak toplamaya başladıklarını belirterek, "İşte burası güvenlik yönüyle ön plana çıkan bir ilçeyken, şu anda güvenlik adına yapılan bütün yatırımları biz farklı alanlara dönüştürmek gibi bir durumla karşı karşıyayız. İşte kütüphanedir, internet kafedir, üst tarafta teleskop merkezidir, arka tarafa Allah kısmet ederse gene 700 bin liralık bir yatırım yapmayı düşünüyoruz. Daha kapsamlı bir kültür merkezi olacak. İçerisinde cep sineması olacak, tiyatro alanı olacak, çok amaçlı spor salonu olacak, onun yanında kafeteryası olacak, insanlar günü birlik gidip zamanını geçirebileceği bir alan olacak. Böylece bu çözüm süreciyle birlikte insanların sosyal hayatı tamamen değişmiş olacak. Öğrencilerimizin eğitim hayatı tamamen değişmiş olacak. İnşallah bu süreç bu şekilde devam eder ve bizde bu şekilde gitmeye devam ederiz" diye konuştu.
Daha önce güvenlik kulesi olarak kullanılan kuleden eğitim faaliyetleri için yararlanan öğrenciler ise, daha önce askerlerin nöbet tuttuğu kulenin artık kütüphanede olduğunu belirterek, "Burada kitap okuyoruz, satranç oynuyoruz ve teleskopla gökyüzüne bakıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle tabi ki burada bir tane kütüphane açıldı. Kütüphanenin açılmasıyla tabi ki bizde büyük bir sevgi ve duygu içinde buraya geliyoruz" dedi.
Şırnak Valiliği Proje Koordinasyon Birimi Koordinatörü Yaşar Ürek, SODES kapsamında Güçlükonak Bilim Kültür ve Uzay evine 101 bin liralık bir destek sağladıklarını, daha önce güvenlik amacıyla yapılan kuleye bu gün öğrenciler arı gibi girip derslerini çalıştıklarını söyledi.

EK(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)