Ebubekir KARATOPRAK/ ŞIRNAK, ()-ŞIRNAK Valisi Hasan İpek, Irak sınırında açılması planlanan Gülyazı ve Ovaköy ile Aktepe sınır kapılarıyla ilgili anlaşmayı, dün Kuzey Irak'taki Dohuk kentinde imzaladı. İpek, sınır kapısının bölge halkı ve Duhok Valiliği tarafından istendiğini belirterek, PKK'nın sınır kapısı yapılacak bölgeden çekilmediğini öğrendiklerini ve bu tutum devam ederse kapıyı farkı bir yerde yapacaklarını söyledi.
Şırnak Valisi Hasan İpek bir heyetle birlikte, Gülyazı ve Ovaköy ile Aktepe sınır kapılarının anlaşmalarını imzalamak üzere Irak'ın Duhok kentine gitti. Duhok Valisi Temer Ramazan tarafından karşılanan Vali İpek ve beraberindeki heyet, daha sonra ikili görüşmelere başladı. Yapılan görüşmelerden sonra, sınır kapılarının açılması için anlaşma, düzenlenen bir törenle imzalandı.
BAZILARI KARŞI ÇIKIYOR
İmza töreni sırasında konuşan Vali İpek, yöre halkının sınır kapısı açılmasını çok istediğini belirterek, "Ancak orada tabi halk Roboski'deki kapıyı istiyor. Roboski'deki kapıyı Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Şırnak Valiliği olarak biz de istiyoruz. Roboski'deki kapıyı Duhok Valiliği de istiyor. Roboski halkının ısrarına rağmen örgütün oradan çekilme niyetinde olmadığını öğrendik. Bugüne kadar halkın istediği, işte kardeşler arasında sınır mı olur, buradan rahat geçelim diyen insanlar bugün buna karşı çıkıyorlar. Bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz, bunu da söylemek isterim. Eğer bu tutum devam ederse, biz başka bir yerden, yine Roboski'de daha farlı bir yerden oraya yakın bir yerden teknik heyetlerimize görüşlerine göre başka bir yerde bu kapıyı mutlaka açacağız" dedi.
SINIRA CANLILIK GETİRECEK
Duhok Valisi Temer Ramazan da, açılacak sınır kapılarının hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Çok kıymetli Şırnak Valisi Hasan İpek beyefendiyi ve beraberindeki Türk heyetini burada görmekten çok büyük bir onur duydum. Bu kapıların açılması ile her iki tarafa da çok hayırlar getireceğine inanıyoruz. Görüşmelerimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum, açılacak olan sınır kapıları her iki tarafın da sınırda yaşayan insanlarına çok büyük canlılık verecektir. Tekrar hoş geldiniz" diye konuştu.
5 KAPI İÇİN PROTOKOL İMZALANMIŞTI
Daha önce, 16 Mart tarihinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani arasında, 5 yeni sınır kapısının açılması için Vali Hasan İpek'in de hazır bulunduğu bir protokol imzalanmış ve görüşmelere başlanmıştı. Şırnak sınırları içerisinde yer alan 3 kapı için 25 Mart tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayı, Erbil Valisi Nevzat Hadi, Duhok Valisi Temer Ramazan ile Vali Hasan İpek ve ilgili bakanlık temsilcilerinin de hazır bulunduğu bir toplantı yapılmıştı. Toplantıda Şırnak ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafı arasında açılacak 3 yeni kapı için mutabakata varılarak protokol imzalanmıştı.

EK(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)