ŞIRNAK'ta Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nde (DEDAŞ) taşeron olarak çalışırken işlerine son verilen 60 güvenlik ve temizlik işçisi oturma eylemi başlattı.
DEDAŞ, Şırnak il genelinde taşeron olarak çalışan 33 güvenlikçi ile 27 temizlik işçisinin işine son verdi. İşlerine son verilen işçiler bugün Şırnak Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp, işten çıkarmaları protesto etti. Çeşitli sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde, meydanda 'Bu iş yerinde eylem vardır' pankartı açıldı.
Güvenlik İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi İdris Bilge, işçiler adına yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre Şırnak'ın işsizlik sıralamasında ilk sırasında yer aldığını belirterek, şöyle dedi:
"DEDAŞ'ta çalışan biz güvenlikçi ve temizlikçiler açlık sınırın altında bir ücretle çalışıyor ve 10 kişilik bir aileyi geçindirmeye çalışıyoruz. Çoğumuz 15 yıldır bu işle geçimimizi sağlıyoruz. Bugün itibariyle çoluk çocuğumuzun ekmeğine el uzatılıyor. İlimizde 40 lira bir ücret için hayatını hiçe sayan sınırsız insan vardır. DEDAŞ hiçbir gerekçe gösterilmeden 60 işçinin ekmeğini elinden alarak yerlerine başka personel aldı. Bu insanlarını suçu nedir? Bu alınan işçiler yarın kapı önüne bırakılacaktır. Bugün burada toplanma sebebimiz, başlatmış olduğumuz süresiz eylem kararımızı ekmek ve onur davamızdır. Bu haklı davamızda gerekirse ölmeye hazırız. Amaç; huzursuzluk çıkarmak ve kamu hizmetlerini aksatmak değildir, elimizden alınan çocuğumuzun rızkıdır. Buna asla müsamaha göstermeyeceğiz. Eylemimiz süresiz devam edecek gerekirse ülke geneline yansımaya çalışacağız. Bu eylem sonuç verene kadar eylem tarzımızın açlık grevine kadar gidecek" dedi.
Basın açıklamasından sonra işçiler DEDAŞ il binası önüne yürüdü. Burada "Taşeron işçileri köle değildir" yazılı pankart açıp, oturma eylemi başlatan işçiler sonuç alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.