Faik KAPTAN/İSTANBUL,() Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle sınır kapılarında yapılacak oy verme için hazırlıklar başladı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilk olarak bugünden itibaren sınır kapılarında oy kullanma hakkı olan ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar için afişler asıldı,broşürler dağıtıldı.
Atatürk Havalimanı’nda yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanabilmeleri için Seçim Kurulu yetkililerinin gözetiminde TAV tarafından Dış Hatlar terminalinin giriş bölümünde camlara “Yurt Dışı Seçmenler Nalıs Oy Kullanacak” başlıklı afişler asılırken, terminal içindeki danışmalara ve standlara da “ Yurt Dışında Oy Kullanmak İçin” başlıklı broşürler konuldu.
ÇALIŞKAN VE ŞEN AİLELERİ
Avusturya’da Viyana’da bir nakliye firmasında çalışan Hasan Çalışkan eşi ve çocuğuyla birlikte tatil için geldikleri Türkiye’den dönerken bugün Atatürk Havalimanı girişinde gördükleri afişi okudular ve “Türkiye Cumhuriyeti Devletine teşekkür ederiz. Bize bu hakkı verdiler. İzin için geldim. Oyumu Viyana’da kullanacağım” dedi.
Viyana’da elektrikçilik yapan Ali ise danışmadan aldığı broşürü okurken, “Viyana’daki evim konsolosluğa çok yakın. Oy kullanma hakkımın olduğu gün gidip Allahı izniyle oyumu kullanacağım. Bize bu hakları getirenlere teşekkürler” dedi.
Yurt dışında yaşayan seçmenler Türkiye’ye geliş ve gidişlerinde yurt içindeki gümrük kapılarında oy kullanma tarihleri, ilk oylama 26 Temmuz 2014 Cumartesi günü ile 10 Ağustos Pazar günü oylarını kullanabilecekler. Cumhurbaşkanı’nın yeterli oy bulunup seçilememesi halinde ise ikinci oylama 17 Ağustos 2014 Pazar günü ile 24 Ağustos 2014 Pazar günleri arasında yapılacak
İLK KEZ PASAPORT SONRASI
Atatürk Havalimanı’nda 26 Temmuz 2014 günü başlayacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için gidiş ve geliş katlarında altışar oy sandığı kurulacağı ve bu sandıkların da gidişte pasaport kontrolu öncesi, gelişte de pasaport kontrolu sonrası alanlara kurulacağı öğrenildi.
Bilindiği gibi daha önce yapılan genel seçimlerde oy sandıkları gümrüklü alanlara konuluyordu. Yurt dışında yaşayan seçmen oylarını gümrükten çıkmadan yapmak zorunda kalıyordu. Bazı seçmenler aktarma uçaklarını kaçırmamak için oylarını kullanamıyor, bazıları da acele işleri oldukları için oy kullanmadan çıkış yapıyorlardı. Bu durumda seçmenin yasal süre içinde istediği zaman gelip oyunu kullanabileceği bildirildi.

(FOTOĞRAF)