ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nde bir kişi kıyafeti nedeniyle IŞİD üyesi şüphesiyle vatandaşlar tarafından darp edildi. Ardından 6 IŞİD üyesinin İlçe Jandarma Komutanlığı'nda olduğu iddiaları üzerine galeyana gelen grup ile güvenlik görevlileri arasında gerginlik yaşandı. HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın sakinleştirmeye çalıştığı gruplar ile güvenlik güçleri arasındaki olaylar devam ediyor.
Silopi İlçesi'nde ismi açıklanmayan bir kişi, giyim, kuşam ve söylemleriyle IŞİD üyesi şüphesiyle bir grup vatandaş tarafından darp edildi. Darp edilen kişinin Verimli Jandarma Karakolu'na götürülmesi üzerine topluluk, bu kez jandarma karakoluna saldırdı. İfadesi alınan kişinin kendilerine verilmesini isteyen grup, karakol önünden ayrılmayarak slogan atmaya başladı. Olay yerine gelen Başverimli Belde Belediye Başkanı Rabia Takas, IŞİD'li olduğu kuşkusuyla darp edilen kişinin cep telefonuyla çektiği fotoğrafını bekleyen kalabalık gruba gösterildi. Grup bunun üzerine dağıldı.
Bir süre sonra bu kez 6 IŞİD’linin Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı'nda olduğu söylentisı, halkı bir kez daha galeyana getirdi. İlçe Jandarma Komutanlığı önünde toplanan öfkeli kalabalık, "Kürdistan IŞİD'e mezar olacak" sloganı atarak, söz konusu kişilerin kendilerine verilmesini istedi. Komutanlık önündeki bekleyenlerin sayısı kısa sürede artınca olay yerine HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız geldi. Sarıyıldız, sakinleştirmeye çalıştığı topluluk dağılmayınca bu kez polis aracından halka seslendi. Grup dağılmayınca Sarıyıldız, İlçe Jandarma Komutanlığı'na giderek yetkililerden bilgi aldı. Çıkışta bir açıklama yapan Sarıyıldız, "İddialara göre benzer tipli, kılıklı biri Habur kuyruğunda halkımız tarafından fark edilmiştir. Giyimi ile kuşamı ile söylemleri ile halkımızın bu yöndeki kuşkularını büyütmüştür. Ben buradan ayrılmayacağım. Söz konusu şahıs kim ise ortaya çıkartıp halkımız ile paylaşacağım" dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın açıklamasının hemen ardından bir grup İlçe Jandarma Komutanlığı'nı taşladı. Askeri alan içerisinde bulunan TOMA araçları da tazyikli su ile karşılık verince göstericiler ile güvenlik görevlileri arasında çatışma çıktı. Jandarma ekiplerinin yetersiz kalması üzerine polis ekipleri de jandarmaya destek verdi. Göstericilerden bazıları İlçe Jandarma Komutanlığı'ndaki otları ateşe verdi. Jandarmanın boş arazisinde çıkan yangına askerlerin müdahalesi yetersiz kalınca yangın büyüdü. Askeri TOMA aracı, daha sonra yangını söndürürken, bir güvenlik görevlisi kafasına isabet eden taş ile yaralandı. İlçe Jandarma Komutanlığı önündeki nöbetçi kulübesine sığınan ve burada sıkışan güvenlik görevlisinin yardımına emniyete ait zırhlı araç yetişti. Kafasından yaralanan güvenlik görevlisi polis zırhlı aracı ile hastaneye kaldırıldı. Buradaki olaylar farklı gruplar tarafından ilçe merkezine sıçradı. Çarşı merkezinde de polis ile göstericiler arasında başlayan çatışmalar devam ediyor.
FOTOĞRAFLI