IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'dan (Şengal) kaçara Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerine gelen Ezdilerin sayısı 1500'ü buldu. Ezidiler, Silopi'de kurulan çadır kentlere, Cizre'ye gelen yaklaşık 600 kişi ise Cudi ve Nur Mahalleleri'ndeki taziye evlerine yerleştirildi.
IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'dan kaçarak, zorlu bir yolculuktan sonra Habur Sınır Kapısı'dan yasal ve yasal olmayarak gelen Ezdilerin sayısı her geçen artıyor. Pasaportu olan aileler Habur Sınır Kapısı'ndan resmi yollarla Silopi'ye gelirken, pasaportu olmayan aileler ise kaçak yollarla Türkiye'ye gelmeye çalışıyor. Bu şekilde kaçak yolla Silopi'ye geçmeye çalaşan 105 Ezidi, jandarma tarafından gözaltına alındı. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan grup Ortaköy İlkokulu'na yerleştirildi. Kaçak yollardan yurda gelen bir kısım Ezidiler de mahkemeye ifade işlemlerinden sonra Silopi'deki çadır kente götürüldü.
Yaklaşık 10 günden beri çadır kentte yaşayan Ezidiler, bu sabah saatlerinden kaymakamlık, belediye ve sivil toplum örgütlerinin yardımıyla banyo yapma imkanına kavuştu. Kadınlar, öncelikle çocukların banyosunu yaptı, daha sonra da erişkinler yıkanmaya başladı. Kampta kaldıkları süre içerisinde Kürt televizyonlarını izleyen Ezidi aileler, haberlerde akrabalarını görünce seviç çığlıkları attı.
Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer, mültecileri başka yerlere göndermek için ikna etmeye çalıştıklarını belirterek, "Biz beraberiz. Silopi sınıra yakındır. Gelenler buraya geliyor. Sınıra yakın olduğu için, buraya gelenlerin sayısı çok fazla olacak. Biz de gelenleri Batman'a göndereceğiz. Batman'da memleketimizdir, halkları da silopi halkları gibidir. Midyat, Şanlıurfa, Viranşehir de aynıdır. Yanlış anlaşılmasın, ölsek de beraber öleceğiz, yaşasak da beraber yaşayacağız" dedi.
Cizre'ye gelerek Cudi ve Nur Mahalleleri'ndeki taziye evlerine yerleştirilen 600 Ezidi'ye yardım için Cizre Belediyesi seferber oldu. Suriye ve Irak üzerinden gelerek Cizre'ye yerleşen Ezidi aileler için sık yardım yapılması için belediye sesyayın cihazından anonslar yapılıyor. Cizreliler de eski belediye binasına kuru ve taze gıda malzemesi getirerek, çocuk ve kadınların ihtiyaçlarını gidermek için adeta seferber oldu.
Silopi'deki çadır kampı ve Cizre'ye yerleşen Ezidiler, halen birçok Yezidi'nin mağdur durumda olduğunu, yardımın biran önce Şengal'e ulaştırılması çağrısı yaptı. Şerif Şexani, "Televizyondan İzledik. Daha çok kişi kalmış orada. Biz istiyoruz onları da getirsinler. PKK yardımlarına gitmiş yarısını getirmişler, bazıları orada kalmış. Televizyonda bazılarını gördük, yaşadıklarını görünce de mutlu olduk" dedi.
Gule Huhe, "Bomboş dağda kaldılar, su yok, yemek yok, hiç bir şey yok. Peşmergeler oradan gittiler, silah yoksa, mermi yoksa nasıl savaşacak erkeklerimiz? Şimdi silahlı olsa kaçmazlardı bizimkiler. Oğlum, gelinim, kardeşim, kızım hepsi orada kalmış. Bu çocuk da babasız kalmış, 2 gündür ağlıyor babasını soruyor, 'babam nerede?' diye" dedi. Bedre Şeghşaraf ise, "Ben bu tarafa geldim ama eşim diğer tarafta kaldı, zaho bölgesinde. Çok kalabalık yer kalmamış. Kızım da orada kaldı. Ne olduğunu bilmiyoruz? Hepimiz can derdine düştü, ailemiz hepsi dağıldı, koptu" dedi.

FOTOĞRAFLI