Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilimiz büyük hasar aldı, ilk günden bu yana çok şey tartışıldı, aktarıldı, konuşuldu… Uzmanlar şimdi yaklaşan İstanbul depremi için peş peşe uyarılarda bulunuyor. 

Gezi Davası’nda tutuklu bulunan şehir planlayıcısı Tayfun Kahraman da konu ile ilgili görüşlerini kalee aldı, yazı, Le Monde diplomatique Türkçe’nin ‘Deprem Özel’ sayısında yayınlandı. Yazıdan öne çıkan bölümler şöyle:

 “Evet, Kahramanmaraş Depremi, çok büyük bir depremdi ama biz depremin bu büyüklükte yaşanacağını biliyorduk, sadece zamanını bilmiyorduk. Biz bu depreme hazırlık yapmadık. Geçen bu kadar sürede doğruları yapmaktansa yanlışlarda ısrar edildi. İmar planlarına alylık oluşturacak zemin çalışmaları yapılmadığı, yapılar zemin koşullarına uygun olarak projelendirilip üretilmediği, 2000 öncesindeki eski mevzuata göre yapılan yapılar taranarak yüksek riskli olanlar belirlenmediği için büyük bir yıkım ile karşılaştık.

'Şeyhliğini ilan ettiği' iddiası ile 'Ben Hz. Meryem' fotoğrafı paylaşılan Kübra Acar'dan açıklama 'Şeyhliğini ilan ettiği' iddiası ile 'Ben Hz. Meryem' fotoğrafı paylaşılan Kübra Acar'dan açıklama

Felaket sonrası afet yönetiminde de benzer bir hatalar silsilesi yaşandı. İlk iki gün deprem bölgesine çok sınırlı müdahale edilirken, bazı kırsal alanlara ancak 4-5 gün sonra ulaşıldı. Arama kurtarma faaliyetleri için çok önemli olan ilk 48 saat bu şekilde korrdinasyonsuzluk sonucu harcanırken acı tablo daha vahim bir hal aldı. Afet yönetiminde, hem insani yardımda hem de arama kurtarmada sınıfta kaldık. Profesyonel ekipler, iş makinaları ve yeterli ekipman olmadığı için, enkazlara zamanında müdahale edilemedi. Yardımlar konusunda da benzer koordinasyonsuzluk halen devam ediyor. Yani afet öncesi yönetilemediği gibi afet sonrasında gösterilen performans da olumlu izler bırakmadı. 

Bugün ise iktidar, insanlarımızın cansız bedenlerini enkazdan çıkarmak yerine, iş makinaları ile enkazı bir an önce kaldırmak istiyor. Seçime giden süreçte hatalarının sonucunu kapatmak ve hemen inşaata girişmek derdindeler. Fakat 1999 Marmara Depremini unutmadığımız gibi Kahramanmaraş Depremini ve yaşanan felaketi de unutmayacağız.”