ACILI AİLELERİ ZİYARET ETTİLER
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili ilçeyi ziyaret eden Şilili madenciler Luis Urzula ile Rodrigo Reveco, acılı aileleri de unutmadı. Şilili madenciler İzmir'in Kınık İlçesi'ne bağlı Elmadere Mahallesi'nde oturan ve faciada can veren madenciler İlker Yıldırım ile ağabeyi Sami Yıldırım'ın baba ocağına gitti. Burada şehit madencilerin yine madenci olan kardeşi Sezai Yıldırım, Luis Urzula ve Rodrigo Reveco'yu karşıladı.
İki ağabeyinin de acısını yaşayan Sezai Yıldırım'ın, Şilili madencilere ilk sorusu, “Şili'de yaşanan kazadan sonra size devlet ne yaptı? Çalışmaya devam ettiniz mi?" oldu. Madencilerden Luis Urzula, “Biz faciadan sonra emekli olduk. Şirket tazminatımızı ödedi. Fakat genel olarak Şili hükümeti, faciadan sonra aynı sorunun yaşanmaması için tedbirler aldı. Bizler de bu tür faciaların unutulmaması için tüm dünyayı dolaşarak, yaşadıklarımızı anlatıyoruz" dedi.
Yıldırım, madencilere ayrıca ülkelerinde zorla parti mitinglerine götürülüp götürülmedikleri sorusunu yönetti. Rodrigo Reveco ise bu soruya, “Daha önce bizler de bu tür etkinliklere götürüldük. Fakat bunlar bizim tercihimizi asla değiştirmedi. Oy kullanmaya gittiğimizde, biz kendi düşüncemize göre oyumuzu kullandık. Türkiye'deki madencilere de şirket politikaları gereği gönderildikleri mitinglere gitmelerini, ancak oy kullanırken sadece kendi tercihlerini yansıtmalarını tavsiye ederim" dedi.
Şilili madenciler Luis Urzula ile Rodrigo Reveco'nun bir sonraki adresi ise, şehit madenci Hüseyin Kilinç'in annesi Saniha Kilinç'i ziyaret etti. Acısının çok büyük olduğunu dile getiren Saniha Kilinç, “Madende oğlum dışında iki damadım olan Hüseyin Kilinç ve Bilal Ay'ı da kaybettim. 7 torunum babasız kaldı. Acım her geçen gün büyüyor" dedi. Acılı anne, faciadan sonra devlet yetkililerinden de kimsenin evini ziyaret etmediğini ama Türkiye'nin her ilinden duyarlı vatandaşların acılarını paylaştığını ifade etti.

Cevdet ŞEN/KINIK (İzmir), () -

FOTOĞRAFLI