Mehmet OKUR/SİLİFKE (Mersin), () - MERSİN'in Silifke İlçesi'nde seralardan sonra bahçelerde de turfanda kayısı hasadı başladı. Hasadı yapılacak 10 bin ton kayısının 2 bin tonu Rusya başta olmak üzere Ukrayna, Azerbaycan, Moldova, Romanya, Gürcistan'a ihraç edilecek.
Silifke Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Gürses, bu yıl ürünün geçmiş yıllara göre az ve fiyatının da daha yüksek olmasını beklediklerini belirterek şunları söyledi:
"Hasat edilen kayısı gelen talebe göre Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa başta olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine gönderiliyor. Şu anda kayısının kilosu 4 ila 5 lira arasında alıcı buluyor. Bu yıl ilçe genelindeki bin 200 dönüm kayısı bahçesinden yaklaşık 10 bin ton kayısı hasadı yapılacak. İlçede kayısı üretimine 2003 yılında İtalya'dan getirilen 25 bin adet Ninfa fidanını 100 dönüm araziye dikerek başladık. Her geçen yıl üretim alanını arttırarak geniş bir alanda kayısı üretimini devam ettirip Mut'un erkenciliğini de aldık."
Sezon boyunca hasadı yapılan ürünlerin 2 bin tonunun Rusya başta olmak üzere Ukrayna, Azerbaycan, Moldova, Romanya, Gürcistan'a ihraç edileceğini, 8 bin tonunun ise yurt içinde tüketileceğini ifade eden Gürses, "Dileğimiz geçmiş yıllardaki gibi fiyatların bir anda çok aşağılara düşmemesi yönünde. Fiyatlar bir anda düşerse üreticilerimiz masraflarını alamadığı gibi zarar edip mağdur olurlar" dedi.
Çiftçileri bilinçli üretim yapmaları konusunda düzenledikleri toplantılarla bilgilendirdiklerini kaydeden İsmail Gürses, "Yurdun değişik bölgelerinde düzenlenen seminer ve tarım fuarlarına da katılarak hem ürettiğimiz ürünleri tanıtıyoruz hem de oradan aldığımız teknik bilgileri üreticilerimize aktarıyoruz" diye konuştu.

MO(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)