İZMİR Doğal Yaşam Parkı’nda dişi puma Şila, geçen ay sevimli bir yavru dünyaya getirdi. Yavru puma son 13 yılda İzmir’de havyanat bahçesinde kedi türleri arasındaki ilk doğum olarak kayıtlara geçti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sasalı’da kurduğu Doğal Yaşam Parkı, kendilerini özgür ve güvende hissetmedikleri sürece üremeyen birçok vahşi hayvan türü için mutlu aile yaşamının kapılarını araladı. Parkın 2008 yılında hizmete girmesinin ardından hızla üreyerek çoğalmaya başlayan ender türler arasına pumalar da katıldı. Geçen ay dünyaya gelen, ancak bu süre içinde annesi Şila’nın yanından hiç ayrılmayan ve barınak dışına dahi çıkmayan yavru erkek puma, ilk kez gün ışığıyla buluştu. Sağlık kontrolü için annesinin yanından alınan sevimli yavru, park çalışanlarını da sevindirdi.
'ZİYARETÇİLER 2- 3 AY SONRA GÖREBİLECEK'
Yavru pumanın bir hayli sağlıklı olduğunu belirten İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Şahin Afşin şunları anlattı:
"2001 yılından beri kedi türlerinden yavru alamıyorduk. Parkımızdaki yaşam alanları, doğal yaşam ortamlarına uygun olduğu Asya filleri ve diğer birçok türde olduğu gibi pumalarda da ilk kez doğum gerçekleşti. Yavrumuz şu anda 40 günlük ve çok sağlıklı. Doğumundan bugüne kadar sadece bakıcı ve teknik personel yavruyu görebildi. Annenin yavruyu sağlıklı bir ortamda büyütebilmesi için yanından ayırmamak gerekiyordu. Sanıyorum 2- 3 ay sonra İzmirliler yavru pumayı açık alanda özgürce hareket ederken görebilecekler."
PUMA SAYISI 7 OLDU
Yeni yavrunun da katılımıyla İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndaki pumaların sayısı 7’ye ulaştı. Doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için tüm teknik personel ve bakıcıların çabalarıyla gerekli koşullar oluşturuldu. Annenin 2 hafta boyunca barınakta rahatsız edilmeden sessiz bir ortamda kalması sağlandı. Birkaç saniyelik gözlemler dışında anne puma sürekli yalnız bırakıldı. Sonunda sevimli yavru doğal ortamına uygun bir şekilde dünyaya geldi.
ZIPLAMA ŞAMPİYONU
Amerika kıtasında Kanada’dan Arjantin’e kadar uzanan bir coğrafyada yaşamlarını sürdüren pumalar, kediler arasında 'atlama şampiyonu' olarak biliniyor. Pumalar, 8 metre uzağa zıplayabiliyor ve 5 metre kadar yükseğe sıçrayabiliyor. Uzmanlara göre yetişkin bir puma, 100 metreyi 4.7 saniyede koşabilir ve uygun yükseklikteki bir noktadan 20 metre aşağıya kendilerini incitmeden atlayabilir.