BURSA'da "9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü" nedeniyle açıklama yapan Uzman Dr.Fulya Gürkan, sigaranın çok sayıda zararının yanında erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda ise düşük riskine neden olduğunu söyledi.
Sigarada vücut için zehirli, kanser yapıcı 4000'den fazla kimyasal madde bulunduğunu belirten Gürkan, "Bunlarda 50 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğu ispatlanmıştır. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski, içmeyenlere göre 20 kat fazladır. Sigara içenlerde akciğer dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek, mesane, prostat, rahim ağzı kanseri riski de artmaktadır. Sigara, nefes darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının en önemli nedenidir. Sigara içenlerde kalp krizi riski 3 kat fazladır. Sigara, beyin damarı hastalıkları, bacak kangrenleri, felç riski, kadınlarda düşük ve erken doğum riskini arttırmaktadır. Erkeklerde de iktidarsızlığa neden olmaktadır. Ayrıca sigara ülser, ciltte kuruma, sedef ve gözde katarakt riskini de ciddi şekilde arttırmaktadır" şeklinde konuştu.
Sigarayı bırakmayı düşünenlere çağrıda bulunan Gürkan "Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin. Kendinize bırakmak için bir gün belirleyip o günde bırakma konusunda kararlı olun. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür ancak imkansız değildir. Sigara bırakma yöntemleri ve sigara bırakma tedavisi için doktora danışın. En çok zorlanacağınız süre 2-3 haftadır" dedi.