İSTANBUL'da tekstil işiyle uğraşan, Vanlı 83 yaşındaki Ferzende Koçaklı, Erciş İlçesi'ne bağlı Taşkapı Köyü'ndeki evinin yakınındaki sıcak su kaynağını borularla evine çektirdi. Kendi imkanlarını kullanarak sıcak suyu evinde kullanmaya başlayan Koçaklı, "Şifalı olan bu su, çok uzun yıllardır evimin üst kısmında akıyordu. Bende bu suyu köydeki evime çekerek faydalanmak istedim. İsteyenler de gelip faydalanabilir" dedi.
Erciş İlçesi'ne 30 kilometre uzalıkta bulunan Taşkapı Köyü'nde, 11 çocuğu ve 42 torunu bulunan Ferzende Koçaklı, köyünde yıllardır çıkan sıcak su kaynağını evine borularla çektirdi. Yeraltından çıkan sıcak su kaynakları fazla olan köyde, şu ana kadar hiçbir kaynak değerlendirilmezken, 15 bin lira masraf edip evine çektiren Koçaklı, bu hizmeti insanların hizmetine açtığını söyledi. İşleri dolayısıyla İstanbul'da yaşadığını belirten Koçaklı, "İstanbul'da yaşıyorum fakat ara ara köyüme geliyorum. Bu şifali su yıllardır evimin üst kısmında boş yere akıyordu. Bende bunu değerlendirip evime çekmek istedim" diye konuştu.
'SAİD NURSİ'NİN ÖRENCİSİYİM'
Yukardan çektiği borularla sıcak suyu evine getiren Koçaklı ayrıca suyun geldiği yerde bir küvet ve dinlenme yeri de yaptırdı. İsteyenler sıcak suyu çeşmeden açıp daha sonra küvetin yanındaki bölümde de dinlenebilecek. Bunu hizmet için yaptığını anlatan ve okuma yazmayı askerde ifade eden Koçaklı, "Bediüzzaman Said Nursi'nin öğrencisiyim. Onun için 3 kitap yazıp parasız dağıttım. Bu hizmeti de Bediüzzaman Said Nursi için yaptırdım. İsteyen herkes gelip buradan faydalansın" diye konuştu.
'KAYNAKLAR BÖLGEYE BÜYÜK KATKI SAĞLAR'
Bölgede öğrencileriyle birlikte inceleme yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlik Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, jeotermal enerji kaynaklarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de deprem üreten faylar veya volkanik yapılarla birlikte ortaya çıktığını söyledi. Bölgede sıcak su kaynaklarının büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Köse, bu kaynaklarının kullanılması halinde bölgenin kalkınmasında büyük katkılar sağlayacağını söyledi.