ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi’nde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesini desteklemek amacıyla hazırlanan 'Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi' kapsamında 47 çeşit bitkiden birini yetiştirecek çiftçinin, satın alacağı traktörün parasının yüzde 50'sinin devlet tarafından hibe olarak verileceği belirtildi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesini desteklemek amacıyla 'Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi' başlattı. Projeyi cazip hale getirmek ve üreticileri teşvik etmek için de 'Üretim sizden traktör bizden' kampanyasıyla satın alınacak bir traktörün yüzde 50'sinin de devlet tarafından hibe olarak destekleneceği duyuruldu. Endemik bitki çeşitliliğine sahip Kazdağları’nın eteklerinde kurulu Bayramiç İlçesi’ndeki çiftçiler hibeden yararlanmak için sıraya girdi.
Bayramiç Halk Eğitim Merkezi'nde, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu açıldı. 13 gün sürecek kursa Bayramiçli 50 çiftçi kayıt yaptırdı. Kursu tamamlayan çiftçilerin yetiştirecekleri bitkiyle ilgi proje hazırlayıp kuruma teslim etmeleri istendi. Projesi kabul edilen çiftçilerin tercih edecekleri bitkiyi en az beş yıl yetiştirecekleri belirtildi.
Kurs eğitmeni İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Vural Keskin, Kazdağları’nın tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden çok zengin olduğunu söyledi. Keskin, "Bu bitkilerin nelere faydalı olduğunu, mutfağımızda ne gibi faydalar sağlayacağını ve aromatik özelliklerini kursiyerlere anlatıyoruz. Bu projedeki amacımız, Kazdağları'nda doğal ortamlarda yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin ekim alanlarını arttırmayı hedefliyoruz. Kursiyerlerimiz alacakları mesleki yeterlilik belgelerini ticari anlamda kullanmak istediklerinde tıbbı ve aromatik satış noktaları açabilecek, paketleme fabrikaları kurabilecek. Kursu bitiren çiftçiler, aralarında adaçayı, devedikeni, kuşburnu, kekik, nane, oğulotu, zencefil, meyankökü, melekotu, ebegümeci, ısırganotu, öksürükotunun da yer aldığı 47 şifalı bitkiden birini yetiştirecek" dedi.