Nedim KOVAN/ORDU, () - YAZ aylarında Ordu yaylalarına 12 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 200 bin turist geldi. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu bu yıl kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 23 yayla turizm noktasından 8'i Ordu'da. Kentte ekoturizm ve ekolojik tarımın ön planda olması yaylalara ilgiyi artırdı, adeda yaylalara ziyaretçi akını var" dedi.
Ülke genelinde hava sıcaklarının mevsim normallerin üzerinde seyretmesi üzerine, özellikle Karadeniz bölgesinde ki yaylara da turistler akın etti. Karadeniz bölgesinde bulunan ve yayla turizminin yapıldığı 23 yayladan 8'nin bulunduğu Ordu'ya ise 3 ayda 12 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 200 bin turist geldiği belirtildi. Yabancı turistlerin başında ise Arapların bulunması dikkat çekti.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu'da 26 yayla bulunduğunu ancak bunların sadece 8'inin turizm amacıyla kullanılabildiğini belirterek, "İlimize gelen yabancı turistlerin yaklaşık 5 bini Arap ülkelerinden geliyor. Ve rakımı yüksek olan Çambaşı, Aybastı, Perşembe yaylalarını tercih ediyorlar. Son yıllarda bölgemizde ki yol ulaşım sorununun çözülmesi, yayla yollarının düzenlenmesi ile birlikte turist sayısında bir artış yaşandı" dedi.
Şehir merkezinde hava sıcaklığının 30 derecenin üzerinde olduğunu söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, ancak yaylalarda sıcaklığın 15 dereceye kadar düştüğünü dile getirdi. Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde sıcaklıkların 40 derece civarında olduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, "Güneyde 40 derece sıcaklık karşısında bizim eşsiz güzellikteki 15 derece sıcaklığındaki yaylalarımız son derece nefis bir tatil imkanı sağlıyor. Gelen Arap turistler 'burası cennet' diyorlar. Bir tarafta masmavi deniz, öbür taraftar yemyeşil orman. Bu insanların paraları var ancak çölde yaşıyorlar anormal sıcaklıkta. Şimdi gitsek 50 derece sıcaklık var diyorlar. Arap turistler buraya geldikleri zaman bu güzelliğe inanamıyorlar. Burada ekolojik tarım ve ekolojik turizmde ön plana çıktı. Valiliğimizin de destek verdiği Çambaşı yaylasında mükemmel vişne, kiraz, çilek, patates yetiştiriliyor. Bu işi meslek edinenler var köyler oluşturuldu aynı şekilde. Bu köylerde ekolojik tarım ile butik oteller var. Tamamen doğadan alınan çeşitli otlarla hazırlanan nefis yiyecekler var" diye konuştu.
Ordu'nun doğa ve yamaç paraşütü sporlarına da uygun olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu, Çambaşı yaylasına yapımı devam eden kavak merkezinin bitmesi halinde kış aylarında da yaylaların boş kalmayacağını belirtti.
Ordu yaylarına geçen yıl ise 14 bini yabancı olmak üzere toplamda 294 bin turist yayları ziyaret etmişti.

FOTOĞRAFLI