Ergün AYAZ- Orhan UZUN/DARICA (Kocaeli), ()- KOCAELİ'nin Darıca İlçesi'nde güneş altında 38 dereceyi bulan hava sıcaklığı, Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'daki hayvanları da bunalttı. Görevliler, sıcaktan bunalan hayvanlara buzlu meyveler yedirip, hortumla su sıkarak serinletmeye çalışıyor.
Hava sıcaklığının güneşte 38 dereceye kadar çıktığı özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasında yaşlıların, çocukların ve hamilelerin dışarı çıkmamaları konusunda uzmanlar uyarıda bulunurken, Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'daki hayvanlar da olumsuz etkileniyor. 270 değişik tür 3 bine yakın hayvanın bulunduğu hayvanat bahçesinde hayvanları serinletmek için çeşitli yöntemler uygulanıyor.
Kavurucu sıcaklar nedeniyle bazı hayvanlar havuzlara girerek serinlerken bazı hayvanlar da ağaç gölgesinde yatıyor. Hayvanat bahçesi yetkilileri ise güneşin en etkili olduğu öğlen saatlerinde 'Yumoş' ve 'Yumuk' adlı ayılara, 105 yaşındaki 'Toki' adlı dev kaplumbağaya, penguenler, arslanlar ve diger hayvanlara, buz kovoları içersinde soğuttukları meyveleri veriyor.
Sıcaktan çok etkilenen oklu kirpilere ve ayılara da özel hazırlanan buzlu meyve parçacıkları veriliyor. Büyük bir iştahla buzlu meyveleri yiyen hayvanlar, serinlemenin keyfini yaşıyor. Bakıcıları tarafından buz kalıbı şeklinde havuza meyvelerin atılmasından sonra 'Yumoş' ve 'Yumuk' adındaki ayılar meyveleri kapma yarışına giriyor.
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Veterineri Cenk Korugan, hayvanların aşırı sıcaklarda bunaldığını söyleyerek, "Hayvanlar da aşırı sıcaklarda insanlar gibi yakıcı güneşten etkileniyor. Bizler de hayvanların rahatlamaları için sebze ve meyvelerden oluşan buz kalıpları veriyoruz. Ayrıca sık sık hortumla ıslatıyoruz. Bu şekilde hayvanların ferahlamasını ve serinlemesini sağlıyoruz. Etçil hayvanlara da yine buz kalıpları içersinde dondurduğumuz etleri veriyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI