HAVA sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde seyrettiği Van'da, göçmen kuşlar hala bulundukları sulak alanları terketmedi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, geçmiş yıllarda kuşların bu tarihten 15 gün önce göç edip sıcak bölgelere gittiğini söyledi. 
Her yıl binlerce göçmen kuşun Afrika'dan-Asya'ya, Asya'dan-Afrika'ya göç ederken geçici olarak konakladığı Van Gölü havzası, Kasım ayının sonu olmasına rağmen hala cıvıl cıvıl. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde seyrettiği Van ve çevresindeki sulak alanlardaki en renkli kuşlar olan flamingolar da göç etmeyenler arasında. Kuşların göç zamanlarını her yıl düzenli olarak takip ettiklerini belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, havaların böyle gitmesi halinde göçmen kuşların 15 gün daha Van Gölü ve Erçek Gölü'ndeki sulak alanlarda kalacağını söyledi.
BAHAR VE KIŞ FLAMİNGOLARLA GELİYOR
Flamingoların geçmiş yıllarda bundan 15 gün önce Van'dan ayrıldığını anlatan Doç. Dr. Aslan, "Her yıl baharın ve kışın gelişini biz ve köylüler flamingoları gözlemleyerek anlıyoruz. Flamingolar Van Gölü havzasına geldiğinde havaların ısındığını buradan ayrıldıkları zaman da kışın geldiğini anlıyoruz. Biz her ihtimale karşı göç öncesi burada kalabilecek yaralı veya yavru kuşları gözlemlemeye geldik. Ancak çok sayıda flamingonun hala burda olduğunu gördük. Bu bize havaların hala soğumadığını gösteriyor" dedi.