Soner HASIRCIOĞLU / , İSTANBUL 

22 Temmuz Operasyonu kapsamında tekrar yakalama kararı çıkarılan polis memuru Mehmet Kılıç adliye çıkışında açıklamalarda bulundu. Kılıç, "Bizim herhangi bir hukuka aykırı bir şeyimiz olmamıştır. Her zaman hesap vermeye de hazırız. Dün sabah saat 09:30 gibi buradaydık. Hakim bey sorgumuzu yaptı ve yaklaşık 8-9 saat bekledik. Hukuksuzluğumuz ve kaçma şüphemiz yok kaçma gibi bir durumumuz yok, biz her zaman buradayız. Devletimiz ne zaman çağırırsa gelmeye hazırız" dedi.

Kılıç'ın serbest kalmasının ardından adliye çıkışında avukat Osman Ertürk bir açıklama yaptı. Ertürk, sabah saat 5'ten bu yana adliyede olduklarını belirterek, "Verilmeyecek hiçbir hesabımız yok, çok basit şeylerden burada insanlar suçlanıyor. Paralel devlet, örgüt veya bu insanların beraber hareket ettiklerini söylemek gibi değişik ifadeler var" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir şekilde müvekkilim bu insanların hiç biri örgüt kisvesi ya da bir örgüt suçlamasıyla suçlanmıyor. Herhangi bir şekilde paralel devlet ve yapı gibi bir şey söylenmiş değil. Bu insanlara ciddi bir zulüm görüyorum. Arkadaşlarımızın 6 aylık çocuğu var istenildiğinde buraya sabah dokuz buçukta gelir. Belki adliyeyi, biz açtık. Bugün saat dört buçuğa kadar bekledik ve hakim savcı bulamadık. Hukukun içerisinde hareket ederek doğru şeyler yapıyoruz. Bugün müvekkilim serbest bırakıldı. Bu bizim için mutluluk verici bir durumdur. Hiçbir suçlandığı ve şüpheli olarak getirildiği hiçbir hususun biz doğru olduğuna inanmıyoruz, hepsinden de ileride beraat edeceğimizi biliyoruz. Bunla ilgili tüm yargılamalarımızı ve planlarımızı yapacağız.

"MÜVEKKİLİM O DÖNEMDE KADIKÖY'DE"

22 Temmuz Operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest kalan ve daha sonra hakkında tekrar yakalama kararı çıkarılan Hidayet Kemal'in avukatı Sıddık Filiz adliyeye girmeden açıklamalarda bulundu. Avukat Filiz, "Ben şimdi müvekkilimi çıkarıyorum sorguya. Müvekkilimin soruşturmanın konusun teşkil eden Selam Tevhit Kudüs Ordusu terör örgütü soruşturmasının hiç bir aşamasında görev almamıştır" dedi. Filiz, soruşturmanın 2011'de başladığını belirterek, "Müvekkilim o dönemde Kadıköy'de. 2012 Mayıs ayında gelmiş ve ekip amirinin şoförü olarak çalışmıştır. Dosyadaki şahısların hiç birini tanımıyor, hiçbiriyle temasa geçmemiş hiçbirinin dinlemesi ve fiziki takibini yapmamıştır. Ona rağmen 8 gün boyunca hukuksuz bir şekilde burada tutulmuştur. Kamuoyunun önüne kelepçeli bir kısım müvekkillerle beraber sahur vakitlerinde basın önünde deşifre edilerek kamuoyunda algı oluşturularak haklarına tecavüz edildi. Kaldı ki devlet memurudur kaçma şüphesi yoktur. İkameti ve adresi bellidir. Bir telefon kadar yakındır. Yani bir sorgu günü tayin edilemez mi? Dün geceden beri buradayım. Bizim de haklarımız gasp ediliyor burada. Bir sürü polis, TOMA ve ekip bu insanlara da yazık günah. Ne kadar devam edecek derseniz bir kişi 2 günde bitirilememişken 17 kişi kaç gün sürer, size bu da bir soru olsun ben kestiremiyorum" dedi. Açıklamanın ardından Hidayet Kemal ve avukatı adliyeye girdi. Kemal sorgusunun ardından serbest bırakıldı.