Nurettin DOĞAN/ALAŞEHİR (Manisa), () - MANİSA'nın Alaşehir İlçesi'nde üzüm üreticisi Süreyya Efe, ilk kez ısıtmasız serada Mevlana türü üzüm yetiştirdi. İl Tarım Müdürlüğü kontrolünde yetiştirilen ilk üzüm, sembolik olarak kilosu 2 lira 5 kuruştan satıldı.
Alaşehir Yeşilyurt Mahallesi Soğukkuyu Mevkii'nde ilk üzüm hasadı yapıldı. Düzenlenen törene Alaşehir Belediye Başkanı MHP'li Gökhan Karaçoban, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Metin Keskin ve vatandaşlar katıldı. Hasat töreninde konuşan üzüm üreticisi 45 yaşındaki Süreyya Efe, 1500 metrekare alan üzerinde deneme amaçlı 200 Mevlana türü üzüm diktiğini belirterek "Bu tür üzümü Türkiye'de ilk kez ben yapıyorum. Başarılı oldum. Normal üzüm sezonundan yaklaşık bir ay önce ürün yetiştirdim. Serayı şubat ayı başında örttüm, seneye daha erken örteceğim ve daha erken ürün alacağım. Serada çalışmalarımda en büyük desteği eşim Pakize Hanım'dan aldım. İl Bağcılık Araştırma Enstitüsü'ne başvuruda bulundum, onların desteği ve kontrolünde sağlıklı bir ürün yetiştirdik" dedi.
Isıtmasız serada erken ürün elde etmeyi amaçladıklarını belirten Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Metin Keskin, Mevlana türü üzümde açıkta yetiştirilene oranla 25 gün önce hasata başladıklarını açıkladı. Keskin, Mevlana Üzümü'nün ihracatı olan bir ürün olduğunu söyleyerek pazar sıkıntısı yaşanmadığını vurguladı.
SEMBOLİK OLARAK SATILDI
Serada yetişen ilk üzümü alan üzüm ihracatçısı Ali Uçak, Türkiye'de ilk kez bu tür üzümün serada yetiştirildiğini söyledi. Cesareti nedeniyle üreticiyi kutlayan Uçak, "Biz de üreticilerimizi teşvik amacıyla normal zamandan daha önce yetiştirilen bu üzümü piyasada 1 lira 5 kuruşken, sembolik olarak 2 TL 5 kuruştan aldık" dedi. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, deneme amaçlı başlanan bu çalışmanın üreticinin kendi imkanlarıyla yapıldığını söyleyerek "Önümüzdeki yıllarda devlet desteğiyle daha iyi olur. Bunun yanında daha erkencil olabilen değişik üzüm türleri de denenebilir" dedi.
Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, Alaşehir'de üzüm işletmelerinin çok olduğunu söyleyerek Gümrük Müdürlüğü'nün Alaşehir'de bulunmasının üzüm için pazar bulmada bir avantaj sağladığını kaydetti. Projenin bilimsel olarak desteklenmesinin kendilerini daha da mutlu ettiğini vurgulayan Karaçoban, "Bu tür projelerin daha çok çeşitlendirilmesi için bize düşen destek ve çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI