Taner YENER/İSTANBUL,() İSTANBUL İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sendikalar, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarına hastane acilleri ve 112 istasyonlarına ek olarak Toplum Sağlığı Merkezi’nde (TSM) en az sekiz saat zorunlu nöbet uygulaması ile  112 çalışanlarına 12-36 çalışma sisteminin gündeme getirilmesini protesto ettiler.

Çemberlitaş’ta bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü karşısındaki ilk eylem, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği üyelerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik bir grup tarafından gerçekleştirildi. Grup, “Acil nöbet dayatmasından vazgeçin” pankartı ve “Haksız hukuksız nöbete hayır”,”Ne hastanede ne de ASM’de nöbet olmaz” yazılı dövizler açtı. Grup sık sık, “Köle değil sağlıkçıyız, “Hükümet yasanı al başına çal” şeklinde sloganlar attı.

SAĞLIK BAKANLIĞI İNANDIRICILIĞINI KAYBETMİŞTİR

Grup adına ortak basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyon Üyesi Ece Gürgüt okudu. Gürgüt, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ‘Acil Nöbet’ konusunda ‘Aile hekiminin muattap olduğu kitlenin karşısında daha fazla zamanda bulunmasını istiyoruz’ diyerek asıl niyetini ortaya koymuştur. Sağlık Bakanlığı, ASM çalışanları uzun esnek çalışma modelini yaşama geçirmek adına, hastane acillerinde yaşanan sorunları ya da ‘acil nöbeti’ olmadan hekimlik yapılamaz, gibi türlü bahaneleri gerekçe göstererek kamuoyunu yanıltmak istemiştir. Ancak, her seferinde bu gerekçelere sığınarak çalışanların kazanılmış haklarını elinden almaya çalışan Sağlık Bakanlığı inandırıcılığını kaybetmiştir. ASM çalışanları, sadece kendi hakları için değil, toplumun nitelikli sağlık hakkı için de bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüğünü ve sürdürmeye devam edeceğini kamuoyu ile paylaşmıştı. Kendi haklarımız ve geleceğimiz ve halkın nitelikli sağlık hizmeti alma hakkı için kararlılıkla sürdürdüğümüz mücadelemizi büyüterek devam edeceğiz.”

Daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü binası girişindeki merdivenlerde bir araya gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları (Sağlık-Sen) üyesi yaklaşık 30 kişilik grup, “12/36 hayır” dövizleri taşıdı. Grup, sık sık “12/36 istemiyoruz” şeklinde sloganlar attı. Grup adına basın açıklamasını Sağlık-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkan Vekili Zafer Caner okudu.

12-36 SİSTEMİ 112’Yİ DAHA İŞLEMEZ HALE GETİRECEKTİR

İstanbul 112 yönetimini yıllardır meşgul eden 12-36 çalışma sisteminin tekrar gündeme getirildiğini bunun tüm çalışanları huzursuz ettiğini ifade eden Caner, şöyle konuştu:

“Bundan birkaç yıl önce dayatılan ve uygulamaya konulmak üzereyken sendikalarımızın girişimleri ve yaptığımız basın açıklamalarıyla vazgeçilen 12-36 sisteminin tekrar hayata geçirilmek istenmesi bizleri ve sağlık çalışanlarını son derece rahatsız etmiştir. 163 olan istasyon sayısının bir gecede 194’e çıkarılması saha organizasyonunun dengesini ve çalışanların motivasyonunu olumsuz yönde etkilemiştir. Biz Sağlık-Sen olarak hiçbir alt yapısı olmayan, daha birçok sorun halledilmemişken 12-36 sisteminin yanlış olduğunu buradan ifade ediyoruz. Çalışanlara dayatma şeklinde olan ve gönüllülük içermeyen bu sistem 112’yi daha işlemez hale getirecektir. Bu nedenle sistemden derhal vazgeçmesini istiyor, aksi halde mücadelemizin devam edeceğini siz basın mensupları ve kıymetli çalışanlarımızın huzurunda bildiriyoruz.”

Grup basın açıklamasının ardından siren sesi eşliğinde kısa süreli oturma eyleminin ardından dağıldı.

(FOTOĞRAF)