Akif ARICI/ANTALYA, () - DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası'nın (Dev Turizm-İş) Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, yaz dönemiyle sezonluk işçi alımını artıran, lojmanı ve servisi olmayan işletmelerde, yorgunluk ve konsantrasyon kaybına bağlı iş cinayetleri yaşanabileceğini gündeme getirdi.
Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizmin kalbi olan Antalya'da sezonluk işçi alımlarındaki taleple birlikte sorunlara dikkati çekti. İşletmelerin düşük ücret, çok iş anlayışının değişmediğini belirten Yahyaoğlu, uzun çalışma saatleri, sigortasız, lojmansız ve servisi olmayan işyerleri ve bunlara ilaveten eksik ya da zamanında yatırılmayan ücretler nedeniyle çalışanların sömürüldüğünü dile getirdi.
Özellikle otellere turist getiren tur şoförlerinin uzun çalışma saatleri nedeniyle kendi hayatları ve taşıdıkları insanların hayatlarını tehlikeye attığını ifade eden Yahyaoğlu, "Aşırı yorgunluk konsantrasyon kaybıyla birlikte asgari ücret için ölümlü iş kazalarına (cinayetlerine) karışacaklar" dedi.
Acente, otel ve AVM üçgenine hapsolmuş bir turizmin halkı dışladığını belirten Dev Turizm-İş Genel Başkanı Yahyaoğlu, şunları kaydetti:
"Geçen yıl 2,5 milyon çalışan 32,3 milyar dolar gelir üretti. Her çalışanın 4 kişilik bir ailesi olsa 10 milyon kişinin turizmden gelir elde ettiği anlaşılmaktadır. İşte bu üçgen nedeniyle turizmi tetikleyen inşaat, tekstil, mobilya, tarım, gıda, cam, kağıt gibi 52 sektöre bağlı işçiler yok sayılarak, vahşi piyasa ekonomisinin insafına bırakılıyor."
Mustafa Yahyaoğlu, konuşmasının sonunda turizm işçilerinin yok olmamaları ve sömürülmemeleri için sendikalaşmaya davet etti.

FOTOĞRAFLI