DİYARBAKIR'da düzenlenen, 'Peygamber ve Eğil Tanıtım Sempozyumu'nda, Soma'daki maden faciasında yaşamlarını yitiren işçiler için Kuran-ı Kerim okundu.
Diyarbakır Valiliği ile Eğil İlçesi Kaymakamlığı'nın Dicle Üniversitesi'nde düzenlediği, 'Peygamber ve Eğil Tanıtım Sempozyumu', Vali Cahit Kıraç, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Jale Saraç, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ve davetlilerin katılımıyla başladı. Sempozyumun açılışında Soma'da yaşamını yitiren maden işçileri için Kuran-ı Kerim okundu.
Vali Mustafa Cahit Kıraç, Soma'da yaşamını yitiren maden işçilerine Allah'tan rahmet dileyerek, "Diyarbakır müftülüğümüz bu elim kazada hayatlarını kaybeden bütün şehitlerimiz için, kazanın meydana geldiği günden itibaren tüm unsurlarıyla her bir şehit için hatim şerif hazırlıyor. İnşallah yarın Cuma namazı sonrası Eğil'deki Peygamberler kabrindeki camide kendilerine bağışları yapılacaktır" dedi.
Diyarbakır ve Eğil'in İslam tarihindeki önemini anlatan Vali Kıraç'ın Diyarbakır'ın bu değerlerle bir cazibe merkezi olma hedefiyle hızlı adımlarla ilerlediğini söyledi. Kıraç, "Burada yatan Peygamberlerin kıymetini bilmesi gerekenlerin bizler olduğunu düşünüyorum. Başta Diyarbakır olmak üzere kamu kurum, sivil toplum kuruluşları olarak son yıllarda bu değerlerin farkına varma oranı giderek artmakta ve değerlere verilen önem de giderek kendini hissettirmekte. Kentte birçok eserinde keşfedilmeyi beklediğini biliyoruz. Son günlerde Asabı- Keyif'in Lice'de bulunduğuna dair önemli bulguların elde edilmiş olduğunu ifadenize sunmak istiyorum. Bin 200'lü yıllarda Selahattini Eyyubi'nin kardeşi Melik Halid'e ait bir kitabe'nin Lice'deki mağara içerisinde işlenmiş olması bu durumu kuvvetlendirmektedir" dedi.
Sempozyum kapsamında düzenlenecek olan tasavvuf dinletisi Soma'da meydana gelen kaza nedeniyle iptal edilidi. Sempozyumda valiliğiğin hazırladığı Türkçe, Kürtçe ilahi eşliğinde kentin dini ve tarihi unsurlarının yer verildiği slayt gösterimi yapıldı.

CA,SS(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)