Abdullah KAYA/ŞEMDİNLİ (Hakkari), ()-HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi’ne bağlı Derecik Beldesi’nde bulunan Derecik Sınır Kapısı için Hakkari Valisi Yakup Canbolat ile Irak'ın Erbil kenti Valisi Nevzat Hadi arasında karşılıklı protokol imzalandı. İmzalanan bu protokol sonrası Türkiye ve Irak vatandaşları bu kapıyı kullanarak karşılıklı geçiş yapabilecek.

Şemdinli İlçesi’nin Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik sınır kapısı için Irak’ın Erbil Valisi Nevzat Hadi ile Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Derecik Beldesi’nde bir araya gelerek sınır kapısının açılması için protokolleri imzaladı. İmza töreni için Irak’ın Erbil Valisi Nevzat Hadi, Soron Kaymakamı Huşevi Nebi, Soran güvenlik yetkilileri, öğle saatlerinde Derecik Beldesi’nin Yeşilova Köyü’ne geldi. Erbil Valisi Hadi ile beraberinde bulunan yetkilileri AK Partili Derecik Beldesi Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya ile belde sakinleri karşıladı. Buradan Derecik Beldesi’ne geçen Vali Hadi ve beraberindekiler, sınır kapısının olduğu bölgede de Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Şemdinli Kamakamı Adem Ünal ile bir araya geldi.

SINIR KAPISINI GEZİP İMZAYI ATTILAR

Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Erbil Valisi Nevzat Hadi, sınır kapısını açılacağı bölgede inceleme yaptıktan sonra Derecik Beldesi Belediyesi'ne geçti. Burada karşılıklı fikir alış verişinde bulunan Türk ve Iraklı yetkililer, sınır kapısının açılması için son protokolleri de burada imzaladı. İmzalardan sonra açıklama yapan Erbil Valisi Hadi, "Uzun bir zamandan beri sınır kapısının açılması için çaba gösteriyoruz. 30 yıldan bu yana bu sınır kapısının açılmasını bekliyoruz. Ancak, Bağdat hükümeti sürekli engel koydu. Şimdi buradayız ve sınır kapısının açılması için imza attık. Sınır kapısının iki taraf için hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. İmza töreninden sonra iki ülkenin heyetleri Derecik'ten ayrıldı.

AK(FE/SSA) (FOTOĞRAFLI)