Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de, 6.5 büyüklüğündeki depremde hasar gördüğü için geçici bir süre kapatılan Gelibolu Mevlevihane'sinde gerekli onarımının biran önce yapılması ve tekrar hizmete açılması için semazenler yürüyüş düzenlendi. İlahiler eşliğinde yürüyüşe geçen grup, basın açıklamasının ardından sema gösterici sundu.
Gökçeada İlçesi açıklarında geçen 24 Mayıs'ta gerçekleşen 6.5 büyüklüğündeki deprem sonrası zarar gören Gelibolu Mevlevihane'si AFAD raporu doğrultusunda onarım yapılıncaya kadar geçici olarak kapatıldı. Tasavvuf Vakfı, Mevlana Öğretisini ve Gelibolu Mevlevihane'sini Koruma ve Yaşatma Derneği, Çanakkale 2015 Tarih ve Kültür Derneği, Çanakkale Düşünce Platformu ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tasavvuf Topluluğu üyeleri, Kordon'da, 'Gelibolu Mevlevihane'si Ayağa Kalksın' adlı yürüyüş düzenledi. Mevlevihane'nin biran önce onarılması ve tekrar hizmete açılması için yapılan yürüyüşte İskele Meydanı'ndan ilahi söyleyerek harekete geçen semazenler, Truva Atı'na yürüdü.
AÇIKLAMA SONUNDA SEMA GÖSTERİMİ
Çanakkale'de ve Gelibolu Mevlevihane'sinde 6 yıldır yaptıkları faaliyetlerde yerli ve yabancı misafirlere sevgi, barış ve hoşgörüye dayanan Mevlevi kültürünü tanıtma imkanı bulduklarını ifade eden Tasavvuf Vakfı İl Temsilcisi, ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Halit Kuşku, "Deprem sonrası hafif hasar alan Gelibolu Mevlevihane'si maalesef ki kapanmıştır. Çocuk ve gençlerin ahlaki eğitimlerinde büyük rol alan ve kentimizin öz kültürümüzün dünyaya tanıtılmasında çok önemli olan Gelibolu Mevlevihane'sinin gerekli bakımlarının yapılarak, ivedilikle tekrar kültür dünyamıza kazandırılması istiyoruz. 6 senedir yapılan etkinliklerin ara vermeden devam etmesi, çocuk ve gençlerin ahlaki eğitimlerinin yarıda kalmaması için yetkili makamların biran önce konuya öncelik vererek Gelibolu Mevlevihane'sinin açılmasını talep ediyoruz" dedi.
Halit Kuşku, 2014 yılı başında ilan edilen etkinlik ve tören tarihlerinde, turizm acenteleri ve törenleri izlemek isteyenlerin mağdur olmaması için hava müsait olduğu takdirde Mevlevihane'nin bahçe kısmında etkinliklerin yapılacağını bildirdi. Açıklamanın ardından kısa süreli sema gösterisi sunan grup, sessizce dağıldı.

EK (KÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)