ULU önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75’inci yılında Yunanistan'ın Selanik kentinde doğduğu evde, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı törenle anıldı. Sınır kapısındaki yaşanan gecikme sonrası, 'Atatürk'ü Anma ve Barış' sloganıyla yola çıkan trenden inerek, karayoluyla Selanik’e gelen Bakan Müezzinoğlu’nun konuşması sırasında Atatürk Evi'ni ziyarete gelen Tür vatandaşları 'Türkiye laiktir, laik kalacak' ve 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' sloganları attı. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin’in konuşması sırasında da 'Andımız' okundu.
'Atatürk’ü Anma ve Barış' sloganıyla dün İstanbul’dan Selanik’e doğru yola çıkan tren, sınır kapısında Yunan görevlilerin çıkardığı güçlük ve meydana gelen arıza gerekçesiyle toplam 5 saat gecikti. Basın mensupları ve sivil toplum örgütleri üyelerinin de bulunduğu trenden inen Bakan Müezzinoğlu ve Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi Belediye Başkanı AK Parti'li Mustafa Dündar, karayoluyla Selanik’e geldi.
Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evdeki törene Bakan Müezzinoğlu ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Türkiye’den gelen çok sayıda kişi katıldı. Tören nedeniyle çok sıkı güvenlik önlemleri alınırken, Atatürk Evi'nin bulunduğu cadde, trafiğe kapatıldı. Vatandaşlar anma töreni sırasında gözyaşlarına hakim olamazken, restore edilen Atatürk Evi Müzesi’ndeki Atatürk mumyası büyük ilgi gördü.
Atatürk’ün hayata gözlerini kapadığı 09.05’teki saygı duruşunun ardından Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun konuşması sırasında anma töreni için gelen ve kalabalık olduğu için bahçeye giremeyen bir grup, 'Türkiye laiktir, laik kalacak' ve 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' sloganları attı.
'BU TOPRAKLARDA ACI HATIRALAR BIRAKTIK'
Sloganlara tepki vermeyerek konuşmasına devam eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milletin Atatürk’e olan bağlılığını sürdürmeye devam edeceğini belirttti. Bakan Müeezinoğlu, şöyle konuştu:
"Atatürk’ün doğduğu ve çocukluğunu yaşadığı bu topraklar, bizim de doğduğumuz ve geride acı hatıralar bıraktığımız topraklardır . Sıla yolculuğumuzun her anında hatıralarımız tekrar tebessümü ve birçok karmaşık duyguyu bizlere yaşattı. Sılaya hasretimizi dindirmek için böyle bir yolculuğu yaşayacağımız çoğumuz hayal edemezdik. Yunan hükümet yetkililerin de gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür etmek istiyorum. İki komşu ülke olarak dünün acı hatıralarını, geleceğin barış ve huzur dünyası için yaşanmış tecrübeler saymalı ve komşuluk hukukumuzu geliştirecek adımlar atmalıyız. Venizelos’un ve Mustafa Kemal’in barış dolu geleceğine inançlarını ve tarihe geçen dostluklarını örnek almalıyız."
Bakan Müezzinoğlu, var olan sorunların iyi niyet ve dostane yaklaşımlarla çözüleceğine inandığını da ifade ederek, "Yarınları huzur ve barış içinde yaşayabilmemiz için dünyada sevgiye dair ne varsa ben orada varım diye bilmeliyiz. Atatürk’ün dünya barışına olan inancını bayraklaştırmalı insanlığı savaşın diline mahkum olmasına geçit vermemeliyiz. Sevgili gençler bugün Atatürk’ün doğduğu evde tüm dünyaya bu çağrıyı yapmayı daha anlamlı buluyorum" dedi.
ANDIMIZ OKUNDU
Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin’in konuşması sırasında da bir grup 'Andımız'ı okudu. Biltekin de gruptakiler eşlik ederek, alkışladı.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, trenin bekletilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Maalesef tren sınırda bekletildi. Ben de trendeydim, anma törenine yetişebilmek için otomobillerle buraya gelmek zorunda kaldık. Trendeki insanlar maalesef bekletildikleri için Selanik’e gelemediler. Osmangazi Belediyesi olarak her yıl buradaki anma törenlerine heyet olarak geliyoruz. Bu anlamlı günde de yine heyetimizde buradayız. Aslında sadece biz değil görüldüğü gibi tüm Türkiye burada" dedi.