Arzu KAYA - Özgür ARSLAN / İstanbul, () - Selam-Tevhid soruşturmasıyla ilgili verilen takipsizlik kararına, 22 Temmuz Operasyonu kapsamında gözaltına alınıp mahkemece serbest bırakılan, aralarında eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Ömer Köse'nin de bulunduğu 75 polis itiraz etti.



"SELAM TEVHİD SORUŞTURMASI 75 MİLYON ADINA YAPILDI"

Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı önünde açıklama yapan Ömer Köse'nin avukatı Ömer Turanlı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz haftalarda verilen takipsizlik kararına itiraz ettiklerini belirterek, "Dosyada çok acı bir gerçeği gördüm. Bu dosyada itiraz 75 emniyet mensubu tarafından yapılmıştır. Bunun dışında hiçkimse Selam-Tevhid Kudüs dosyasına itiraz etmemiştir. Biz bu dosyaya itirazımızı 75 emniyet mensubu adına yapmadık, 75 milyon adına yaptık. Bu dosyanın mağdurları 75 emniyet mensubu değil, 75 milyondur. 75 milyonu bu dosyaya sahip çıkmaya davet ediyorum, dosyaya müdahil olsunlar. İddia edilen casusluk faaliyeti bu Selam-Tevhid dosyasında mevcuttur. Bu casusluk faaliyetlerinin de üzeri örtülmeye çalışılmaktadır. Emniyet mensubu müvekkillerimiz, yani 75 emniyet mensubu, dosyayı kendi adlarına yapmamışlardır. 75 milyon adına bu dosyadaki soruşturmaları yapmışlardır" dedi.



"3 YILDIR DEVAM EDEN SORUŞTURMA 3 AYDA KAPATILAMAZ"

Selam-Tevhid soruşturmasının 3 yıldır sürdüğünü ifade eden avukat Turanlı, "Bu dosyanın içerisinde alınan bir sürü mahkeme kararı var. Bu kararlar doğrultusunda müvekkillerimiz kararların gereğini yapmış, soruşturmaları yürütmüşlerdir. 3 yıldır devam eden bir soruşturma 3 ayda kapatılamaz" diye konuştu.



"NE YAPTIYSAK KANUNUN BİZE VERDİĞİ ÇERÇEVELERDE YAPTIK"

Kanunsuz hiçbir iş yapmadıklarını belirten eski İstanbul Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Ömer Köse de, "Ne yaptıysak, kanunun bize verdiği çerçevelerde, emirler doğrultusunda yerine getirdik. Selam-Tevhid dosyasında, yaklaşık 3 yıl, 2 Cumhuriyet Savcısı ve 20'ye yakın hakimin verdiği emirler doğrultusunda bir çalışma yaptık. Bu çalışma üçlü bir denetim mekanizmasından geçilerek yapılmaktadır. Dosya savcısının bir denetim mekanizması vardır. Her işlem ve eylem, dosya savcısının bizzat takibi ve emri doğrultusunda yürütülür. Savcı uygun gördüğü talepleri mahkeme hakimine gönderir, bu birinci denetim mekanizmasıdır. İkinci denetim mekanizmasında, hakimlerimiz talepleri kabul veya reddeder. Üçüncü aşamada hakimlerimiz tarafından verilen mahkeme kararları TİB'deki Hukuk Dairesi'ne iletilir. Hukuk Dairesi gelen kararları tekrar bir hukuk süzgecinden geçirerek, şahıslarla ilgili dinleme taleplerini sisteme açarak böylelikle işlem yürümüş olur" şeklinde konuştu.



"BUNDAN SONRA ELİMİZE FIRSAT GEÇERSE MİLLETİMİZ VE ÜLKEMİZ ADINA YAPMAYA DEVAM EDERİZ"

Yapılan soruşturmanın adli makamların gözetiminde yapıldığını kaydeden Köse, şunları söyledi:

"Aslında burada polise karşı yapılan bir operasyon var. Sanki polisler kendiliğinden harekete geçmiş, bir dosyaya çalışmış ve bu da içerisinde bir sürü yanlışlarla doluymuş gibi kamuoyunda bir algı oluşturuluyor. Fakat gerçeği böyle değil. Burada ne yapıldıysa, gerçekten adli makamların gözetim, denetim ve emirleri doğrultusunda, bu millet ve vatan için yapıldı. Kanunsuz hiçbir iş yapılmadı. Yaptığımız her işin arkasındayız. Dün yaptık, bugün de olsa yaparız. Bundan sonra da elimize fırsat geçerse, milletimiz ve ülkemiz adına yapmaya devam ederiz. Bu terör örgütü yeni çıkmış, bizim ortaya çıkardığımız bir terör örgütü değildir. Malumunuz; Türkiye'ye gerçekten ciddi katkıları olmuş birçok şehitlerimiz bu terör örgütleri tarafından katledilmiştir. Ülkeye katkıları sayılamayacak kadar çok olmuş şehitlerimiz bu örgüt tarafından katledilmiştir. Yapılan operasyonlarla bunların failleri yakalanmış, yargılanmış ve Yargıtay'ca 3 defa bu kararlar onanmıştır. Bizim şu an takip ettiğimiz dosyadaki şühpeliler, o gün yargılanıp serbest kalan şüphelilerin dosyaları mevcuttur. Basında aylar öncesinden 'Bize operasyon yapmak amacıyla 7 bin kişi dinlendi' yalanıyla böyle bir süreci buraya getirmeye gerek yoktur."



YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KONULARAK SERBEST BIRAKILDI

Mahkeme, Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 8 polis hakkında, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlarını işlediklerine ilişkin dosyada yeterli delil olduğunu, ancak hakimlikte sorgularının alınamadığını belirterek, yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmalarına karar vermişti.

 

(FOTOĞRAFLI)