Elvan EZBER - Cengiz ÇOBAN / İstanbul, () HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Maltepe’de Fındıklı Mahallesi'nde düzenlenen sokak iftarına katıldı. Abdullah Öcalan’ın posterinin de asılı olduğu alanda, Demirtaş gelmeden önce vatandaşlar Kürtçe türküler söyleyip halay çekti. İftara yakın gelen Selahattin Demirtaş, vatandaşlar tarafından zılgıt ve alkışlarla karşılandı. Demirtaş, ezanın okunmasıyla iftarını açtı.

Demirtaş, iftarda yaptığı konuşmada, halkın kendi iradesiyle, öz gücüyle Cumhurbaşkanı'nı seçeceğini söyledi. Halkın evlatlarının diline, kimliğine hakaret edenlere karşı Cumhurbaşkanı adayı olduğunu ifade eden Demirtaş, "Bu zihniyete halkı mahkum etmemek için halkı Çankaya'ya çıkaracağız" dedi.

ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİ

Devletin, Alevi-Sünni, Laz-Çerkez diye halkı kutuplaştırdığını belirten Demirtaş, "İnsanlar öyle bir noktaya geldi ki, mensup olduğu etnik kökenini söylemekten çekinir noktaya geldi. Bir yandan bu kadar barışı, kardeşliği konuşacaklar, bir yandan 'Ben yaradılanı yaradandan ötürü severim' diyecekler, bir yandan da Allah'ın yarattıklarına her gün hakaret edecekler. Onun gözünde, Allah ona oy verenleri yaratmış. Ona oy vermeyenler Allah'ın yarattıkları değil sanki. Konuşmalarına dikkat edin, sadece kin var, öfke var, bağırma çağırma var. Kardeşlik derken bile bunu bağırarak söylüyor. Şimdi, Cumhur'un başı, 76 milyonun Cumhurbaşkanı böyle olur mu? Sizden ricam, 12 yıldır söylediklerini bir daha hatırlayın. Sadece Cumhurbaşkanı seçmiyoruz, sadece Çankaya'ya yetkili seçmiyoruz. Kimi seçtiğimiz, hangi düşünceyi oraya seçtiğimiz önemlidir. 'Ben Çankaya'ya çıktığımda başkanlık yapacağım' diyen, seçildikten sonra neler yapmaz ki?"

"8 YILDIR BİR KEZ BİLE DİYALOG KURMADI"

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın, 8 yıldır aynı Meclis çatısı altında görev yapmalarına rağmen, bir kez bile kendileriyle diyalog kurmadığını söyledi. Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:



"Peki sen Cumhurbaşkanı olursan ne yapacağız? Muhalefetin elini bile sıkmazken, o zaman ne yapacağız? Kiminle konuşacaksın? 'Ben sadece bana oy verenlerin Cumhurbaşkanıyım' diyorsan, buradan kardeşlik çıkmaz. Biz, adil bir cumhurbaşkanı nasıl olur, onu göstermek için aday olduk. Bizim için en büyük kazanım, bu anlayışın Türkiye'nin her tarafına yayılmasıdır. Bu düşmanlık söylemi, dili, kardeşi kardeşe, mezhebi mezhebe, dini dine düşürmeye çalışan anlayışa karşı 'Biz eşitiz' diyeceğiz."



Cumhurbaşkanı seçimleri çalışmalarını Türkiye'nin her tarafında yürüteceklerini söyleyen Demirtaş, "Herkes kendi dili, kültürüyle eşittir. Kadını, erkeği, genci yaşlısıyla umudunu Çankaya'ya taşıyacaktır" şeklinde konuştu.



Yapılan konuşmanın ardından, Demirtaş, havai fişek gösterisi ve sloganlarla uğurlandı.