ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Günü nedeniyle Erzurum Karskapı Şehitliği'nde tören düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü'nden bir grup bisikletli öğrenci de şehitler için tabyalara pedal çevirdi.
Karskapı Asker Şehitliği'ndeki tören, Şehitler Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Törenlere Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Ahmet Küçükler ve 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu ile şehit yakınları, vatandaşlar ve daire müdürleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir Subay, Çanakkale Deniz Zaferi'nin Türk tarihindeki önemini bahsetti. İl Müftüsü Hasan Çınar'ın yaptığı duanın ardından, şehit mezarlarına kırmızı karanfiller bırakıldı. Karskapı'da ki anma törenin ardından Asri Mezarlık'taki Polis Şehitliği ziyaret edildi. Vali Ahmet Altıparmak tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna bir lokantada öğle yemeği verildi.
Öte yandan Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü'nden 5'i bayan 15 öğrenci, Çanakkale Deniz Zafere'nin 99'uncu yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle, 93 harbi sırasında Nenehatun'un destan yazdığı Aziziye Tabyaları'na pedal çevirdi. Yaklaşık 13 kilometre pedal çevirerek üniversite kampusundan Erzurum-Kars karayolu güzergahındaki Aziziye Tabyası'na gelen öğrenciler, ilk olarak Nenehatun anıtı önünde saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı okudu.
Kulüp Başkanı Yunus Emre Karaca, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla, kanlı çatışmaların yaşandığı 'Tabyalara Pedal Çevirme' etkinliği düzenlediklerini belirtti. Karaca, bu vatan için canını feda eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz için pedal çevirmenin gurur verici olduğunu söyledi.
Türkiye'nin dört bir tarafından Erzurum'a gelen öğrenciler bu etkinlikle ilk kez tabyalara çıktıklarını belirtti. Öğrencilerden Gökçe Aydın, "Burada yaşanan savaşlar, çekilen zorluklar, verilen mücadeleler insanın tüylerini ürpertiyor. Duvarlardaki kan izlerinin hala duruyor olması burada neler yaşandığını daha iyi anlatıyor" dedi.

Tİ(KS/SS) (FOTOĞRAFLI)