Taylan YILDIRIM / İZMİR ()-İZMİR”de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, partisinin seçim çalışmalarına katıldı. Tuncel, AK Parti ile Cemaat arasında Kürt sorununun çözümsüzlüğü konusunda da anlaşma olduğunu ileri sürdü.
Kemeraltı Çarşısı'nda kahvaltılı toplantıya katılan Sebahat Tuncel, Türkiye'de 57 ilde seçime girdiklerini, 600’e yakın ilçede de yine yarıştıklarını söyledi. HDP'nin Türkiye için umut haline geldiğini söyleyen Tuncel, “HDP'nin ne söylediğini merak eden geniş çevreler var bunu gördük çalışmalarımızda. HDP'ye yönelik bu ilgi bir umuda bir arayışa işaret ediyor. Türkiye'de yeni bir alternatife ihtiyacı var. Biz de bunun için partimizi kurduk. Türkiye'nin genelinde aday gösterme konumuna geldik. Türkiye'nin her yerinde aday gösteriyoruz. Türkiye'nin her yerinde seçimlere girerek halk iktidarının sağlamak için önemli adım attık. Biz de sandıkta boyumuzun öçlüsünü almak için çalışıyoruz. Yürüşümüzden korkanlar engel olmak isteyenler var. Kaba kuvvetle engel olmaya çalışanlara var Urla'da yapılan bu. Urla halkıyla bunun alakası yok. Bu faşizan bir etkinlik. Trakya'da da Keşan'da böyle bir durum yaşandı. Onlara bizleri dinlemelerini istedik. O zamanki saldırıyı sorun etmedik. Urla'da başka bir durum var. CHP'den bu saldırıları kınayan bir açıklama duymadık. Bu belediyeler o partinin elinde. Bu yaşananları kınamıyorlar. Bu onamak demektir. Ana muhalefet partisinden bir ses duymadık. Sinop'ta da saldırı oldu ama biz çalışmaya devam ettik. Karadeniz'in her yerinde aday gösteriyoruz. Halk buna kendisi karar versin. Bizi engellemek isteyenlere burada cevabımız Türkiye'nin her yerinde olmamız. Türkiye'de bütün halkların ortak geleceğiyiz. Bu duvarları yıkacağız. Bu zihniyet yıllarda Kürtle Türk'ü karşı karşıya getirdi. Kürtlere, Ermenilere, Rumlara hakaret ettiler. Bu ayrımcılık sadece Kürdün sorunu değil. Şimdi HDP olarak bu faşizan duvarları yıkmaya gedik. Bölücülük bu halkları birbirine karşı kışkırtan yaklaşımdır” dedi.
ANKARA'DA HEP İKİLİ HUKUK VARDI
Son 17 Aralık operasyonu ve onun sonrasındaki gelişmeleri de değerlendiren Sebahat Tuncel, “Ankara'da yaşanan siyasi kriz, dershanelerle başladı. Aslında Türkiye'nin krizidir. 1924'ten bu güne ikili devleti getirmenin sorunudur. Şimdiye kadar bu hukuksuzluklara ikili hukuka evet diyenler bugün ortaya çıkan durumunun da temel sorumlusudur. AKP iktidarı da bu konuda devleti de ele geçirerek bu durumun nasıl olduğunu ortaya çıktı. Son bir yılda hep AKP için yasalar çıktı. Son iki ayda da kendilerini kurtarmak için yasalar çıkartıyorlar. Yeni bir düzeni dizayn ediyorlar. Ekonomiden sağlığa kadar her kurumu ele geçirdiler. Bakanların oğullarını, başbakanın adı oğlunun adı karıştı. Dün yaşanan olay. Bu ülkede çalmak suç değil diyor. Ne kadar çok çalarlarsa o kadar iyi gibi bir durum oldu. Küçük çalanlara hırsız diyorsun. Büyük çalanlara bir şey demiyorsun. HDP olarak buna dur demeye geldik” dedi,
Kürt sorunuyla ilgili olarak ise Tuncel, “AKP ile cemaat 2002 yılından beri ne yaptıysa birlikte yaptılar. Kürt sorununda ayrı düştüler. Yeni bir savaş konseptinde bunlar anlaştı. KCK operasyonları, kapsamlı askeri operasyonlar oldu. Milletvekilleri bile dokunulmazlıkları kaldırılmak istendi. AKP ile cemaat arasındaki bu anlaşmaları Kürtler direnerek bitirdi. Bu anlaşmaları bozuldu. Paris'teki üç arkadaşımızın katledilmesiyle ilgili belgeler ortaya çıktı ama hükümetten açıklama gelmedi. Kürt sorununun çözümsüzlüğü konusunda bunların anlaşmaları bitti. AKP ile cemaat arasındaki sorun değil sadece bu. Bir çözümsüzlük sorunudur” dedi. Tuncel, CHP'nin politikasıyla ilgili olarak, Kemal Kılıçdaroğlu'nun, hesap vermenin değil, kaçışın yolunu gösterdiğini, dile getirdi.

TY(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)