Serpil KIRKESER/İSTANBUL,() Gezi Parkı eylemlerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan dava kapsamında Sosyalist Demokrasi Parti (SDP) MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 36 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.

Tutuksuz sanık Ulaş Bayraktaroğlu, “22 yıldır sosyalistim. Yasal bir parti üyesiyim, örgütlüyüm. Halka da örgütlü olmayı öneriyorum. Gezi Parkı direnişi SDP'nin, birkaç odanın yaptığı bir iş değil toplumun büyük çoğunluğunun katıldığı toplumsal bir harekettir" dedi.


İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ulaş Bayraktaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 26 tutuksuz sanık hazır bulundu. 26 sanığın kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi. Sanık Ulaş Bayraktaroğlu, "Bu iddianameyle neredeyse çürütülmüş devrimci karargah iddianamesini yeniliyor. Tekrara lüzum yok. 22 yıldır sosyalistim. Söylüyorum bunu. Yasal bir parti üyesiyim, örgütlüyüm. Halka da örgütlü olmayı öneriyorum. Gezi Parkı direnişi SDP'nin, birkaç odanın yaptığı bir iş değil toplumun büyük çoğunluğunun katıldığı toplumsal bir harekettir" dedi.

"BU DOSYADAN BERAAT EDECEĞİMİ DÜŞÜNMÜYORUM"
SDP üyesi sanık Ceyhun Dönmez de iddianameyi eleştirerek, "Tutuklandığımızda örgüt üyeliği suçlaması yoktu. İddianame çıktıktan sonra ortaya çıktı. Biz bu örgüte cezaevinde mi üye olduk? 9.5 ay cezaevinde kaldık. Ortada şaibeli bir iddianame var. Böyle bir iddianame ile yargılama mümkün değildir. Ben bu dosyadan beraat edeceğimi düşünmüyorum" diye konuştu.

"ZATEN FOTOĞRAFTA DAYAK YİYEN DE BENİM"
2008 yılından beri SDP üyesi olduğunu belirten sanık Furkan Tombul ise "Legal bir partiye üye olduğum zaten açık. Polise mukavemet yok. Zaten fotoğrafta dayak yiyen de benim. Hayatımızdan 9 ay çalındı" şeklinde konuştu.
Diğer 23 sanık da suçlamaları redderek, beraatlerini istedi. Savunması alınmayan 10 sanığın bir sonraki duruşmada dinlenilmesine karar veren mahkeme heyeti, Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak sanıkların yakalandıkları SDP binasında ele geçen malzemeler üzerinde araştırma yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise buna ilişkin raporun sunulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Şubat 2015 tarihine erteledi.

SANIKLARIN 58 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin, aralarında Devrimci Karargah Davası'nın sanıklarından SDP MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu'nun da bulunduğu 36 kişi hakkında, 3 Ocak 2014'te iddianame hazırlandı. İddianamede, sanıklar hakkında, "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek", "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "kamu malına zarar vermek" ve "ruhsatsız silah, mermiler taşımak" gibi suçlardan 3 yıldan 58 yıla kadar değişen hapis cezası talep edildi. Taksim'deki olaylar sırasında Ulaş Bayraktaroğlu'nun cebinde silah olduğu iddia edilmişti.